Hlavní obsah

Předběhli Apple, ukázali brýle pro rozšířenou realitu dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kuloárech se již delší dobu hovoří o tom, že společnost Apple chystá zbrusu nový produkt. Řeč je o brýlích pro rozšířenou realitu. Zatímco na novinku od amerického technologického giganta stále čekáme, tchajwanský výrobce HTC ukázal již funkční zařízení. Prodávat by se mělo začít ještě letos.

Foto: archív výrobce

HTC Vive XR Elite

Článek

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něj. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Virtuální realita zažívá boom, těží z toho i Češi

Internet a PC

Co novinka umí

A tak funguje i nová helma Vive XR Elite od HTC. „Dává uživateli možnost vidět skutečné okolí doplněné vrstvou virtuálních dat a objektů. Uživatelé tak neztrácejí přehled o situaci v okolí a také mohou bez nejmenších problémů využívat nástroje reálného světa, jako je myš, klávesnice anebo poznámkový blok,“ přiblížili tvůrci na veletrhu.

Přední část těchto brýlí je tedy průhledná - když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

Foto: archív výrobce

HTC Vive XR Elite

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. Výrobce věří, že helma najde uplatnění při práci, například během videokonferencí při práci z domova, ale i při zábavě – počítá se i s nejrůznějšími hrami.

Vive XR Elite se na pultech obchodů objeví ještě letos, cena bude upřesněna později.

Kdy přijde Apple?

O tom, že Apple chystá vlastní brýle, se spekuluje už od roku 2016. Tehdy současný šéf podniku Tim Cook v rozhovoru pro deník The Washington Post naznačil, že jeho podnik skutečně takovou novinku chystá.

„Rozšířená realita je velmi zajímavá a svým způsobem klíčová technologie,“ prohlásil Cook v reakci na otázku, co dalšího Apple chystá, připomněl list Financial Times. Podle ní bychom se nových brýlí s logem nakousnutého jablka mohli dočkat už letos.

Jak budou vypadat brýle od Applu? Tady je jedna z designových představ

Už žádné odklady. Šéf Applu tlačí, aby nový produkt vyšel ještě letos

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: HTC Vive XR Elite

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám