Hlavní obsah

Google v Rusku zbankrotoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská pobočka Googlu, respektive mateřské společnosti Alphabet, podala ve středu návrh na insolvenci. Vyplývá to z oficiálního ruského registru Fedresurs, jak upozornila agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od 22. března 2022 předvídala firma vlastní úpadek a neschopnost plnit své peněžní závazky,“ stojí v záznamech. Google podle insolvenčního návrhu není schopen „vyhovět požadavkům na výplatu odstupného svým bývalým zaměstnancům ani provádět ve stanovených termínech zákonné platby“.

Na žádost agentury Reuters o vyjádření zatím Google oficiálně nereagoval.

Jak se vyhlášení bankrotu dotkne uživatelů Googlu v Rusku, není zatím jasné.

Michail Osejevskij, šéf ruské telekomunikační společnosti Rostelecom, nicméně podle agentury TASS ve středu uvedl, že „Google funguje v Rusku normálně“. A to včetně všech doprovodných služeb.

Rusko pokutovalo Google, neodstranil „chybné informace“ o invazi na Ukrajinu

Internet a PC

Spor gradoval

Moskva a Google byly v dlouhodobém sporu. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor americké firmě vyměřoval opakovaně milionové pokuty za obsah, který je v zemi považovaný za nelegální. Pokuty padaly ještě předtím, než ruská armáda 24. února napadla sousední Ukrajinu.

S invazí na Ukrajinu ale celý spor ještě vygradoval. Google totiž zablokoval v souvislosti s válkou na Ukrajině na videoplatformě YouTube ruská média financovaná státem.

YouTube zablokoval kanály ruských televizí RT a Sputnik napříč Evropou

Internet a PC

Zkraje dubna pak Roskomnadzor rozhodl o tom, že Google nesmí v zemi inzerovat své služby. Obvinil také platformu YouTube, kterou Google vlastní, že porušuje zákon, když záměrně zveřejňuje údajně zkreslené informace o „vojenské operaci“ na Ukrajině, a diskredituje tím ruskou armádu.

Následně byl zablokován i zpravodajský agregátor Google News (Zprávy Google). Ten se do hledáčku cenzurního úřadu dostal poté, co přestal zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

Padla i miliardová pokuta

Jen na konci dubna dostal Google v Rusku nejprve pokutu 11 milionů rublů (3,99 milionu Kč), o pár dní později pak společně s Twitterem další pokutu ve výši tři miliony rublů (1,09 milionu Kč). V prosinci Google dostal rekordní pokutu 7,2 miliardy rublů (2,6 miliardy Kč).

Tržby ruské dceřiné společnosti přitom v roce 2021 byly 134,3 miliardy rublů, což odpovídá 49,84 miliardy korun.

Jedna pokuta za druhou. Rusko si došláplo na Google kvůli zakázanému obsahu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám