Hlavní obsah

Google, Facebook či Twitter. Technologičtí giganti musí mít kancelář v Rusku

– Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zveřejnil seznam zahraničních firem, po kterých požaduje, aby měly do konce roku 2021 oficiální zastoupení na ruské půdě. Zařadil mezi ně 13 technologických gigantů, jako je Google, Facebook či Twitter. Uvedla to agentura Reuters, podle které není jasné, co úřad zastoupením myslí, protože na soupis se dostaly i společnosti, které v Rusku kanceláře mají.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákon, který podepsal prezident Vladimir Putin, platí od 1. července. Zavazuje zahraniční technologické společnosti, aby v Rusku otevřely své kanceláře, a je součástí širší snahy Moskvy o větší regulaci těchto firem. Společnostem, které zákon poruší, mohou hrozit sankce, jako je zákaz reklamy.

Úřad na seznam zařadil například Google, Facebook, Twitter, TikTok i aplikaci na zasílání zpráv Telegram, kterou vlastní americká společnost Alphabet. Ruské soudy všem jmenovaným dříve uložily pokuty za nesmazání obsahu, který považovaly za nezákonný. Na soupis se dostala i společnost Apple, na niž se Rusko zaměřilo kvůli údajnému zneužití dominantního postavení na trhu mobilních aplikací.

Rusko znovu pokutovalo Google za zakázaný obsah

Internet a PC

Žádná ze společností nereagovala bezprostředně na žádost o komentář.

Jak přesně má zastoupení společností vypadat, ale není jasné. Podle Reuters to uvedl vedoucí ruské analytické společnosti Internet Research Institute (IRI) Karen Kazarjan. „V zákoně není žádné vysvětlení ani objasnění, jaká by měla být právní forma zastoupení organizace,” prohlásil.

Roskomnadzor agenturu v reakci o upřesnění odkázal na své prohlášení. Z dokumentu vyplývá, že firmy si musí kromě zastoupení založit účet na webových stránkách úřadu a vytvořit formulář zpětné vazby pro interakci s ruskými uživateli. „Zahraniční subjekty mají povinnost omezit přístup k informacím, které porušují ruskou legislativu,” uvedl rovněž Roskomnadzor.

Reklama

Související články

YouTube si u nás neškrtne, hrozí Rusko

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor pohrozil americké internetové společnosti Google, že v Rusku zablokuje její platformu YouTube, pokud nezruší omezení uvalená...

Výběr článků

Načítám