Hlavní obsah

Google se v Německu dohodl na platbách za články. Místo miliard zaplatí 79 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Americká internetová společnost Google se dohodla s německou společností Corint Media na platbách za články, které se zobrazují ve výsledcích vyhledávání. Němečtí vydavatelé by měli ročně získat 3,2 milionu eur (79 milionů Kč), což je nižší suma, než původně zástupci Corint Media požadovali. Ti se však nechali již slyšet, že dohoda je prozatímní a může se ještě měnit.

Foto: Reuters

Logo Googlu

Článek

O uzavření dohody informoval Google ve čtvrtek na svém německém blogu. Firma rovnou připomněla, že v celé Evropě uzavřela od loňského roku již více než 1500 smluv o poskytování licencí na publikování obsahu v celkem 15 zemích.

„Jsme rádi, že se nám společně s našimi vydavatelskými partnery podařilo v tak krátké době tak úspěšně implementovat zcela nový právní rámec napříč celým evropským regionem,“ komentovali zástupci Googlu nejnovější dohodu.

Google se snaží ukončit vyšetřování v Německu. Nabídl ústupky ve vyhledávání

Internet a PC

Spor se táhne již roky

Dohady se společností Corint Media se nicméně táhly již delší dobu, už v květnu 2021 se zástupci Corint Media obrátili na arbitrážní komisi při Německém patentovém a známkovém úřadu (DPMA) kvůli tomu, že velké internetové společnosti neplatí žádné poplatky za využívání článků německých mediálních domů.

Tehdy kritika nemířila pouze na Google, ale také na Microsoft či Facebook.

Corint Media zastupuje hned několik německých médií, a to včetně největšího evropského mediálního domu Axel Springer, který v Německu vydává deníky Bild a Die Welt. Podle agentury Reuters zastupuje tento mediální správce asi třetinu všech německých vydavatelů.

Zástupci Corint Media se nechali již slyšet, že ani spor s Googlem nepovažují za uzavřený. Dohodu údajně uzavřeli kvůli tomu, že chtěli co nejrychleji sjednat nápravu na trhu – tedy získat alespoň nějaké platby za obsah.

Původně totiž německý mediální správce požadoval daleko vyšší roční odměnu od Googlu, dosahovat měla podle představ Corint Media 420 milionů eur (10,4 miliardy korun). „Hlavní řízení před rozhodčí komisí i nadále probíhá. Corint Media prosazuje, aby se odměna, kterou má společnost Google pravidelně platit, ještě výrazně zvýšila,“ stojí v prohlášení německé společnosti.

Problémy i mimo Evropu

Google – podobně jako další velké internetové platformy – nečelí tlaku na poplatky za zobrazované články různých médií pouze v Evropě. Tlak se v letošním roce stupňuje například i v Kanadě, kde se chystá nový zákon Online News Act. Jeho cílem je donutit internetové giganty, aby platili vydavatelům za obsah jejich zpráv.

Kanaďané se tak stavějí po bok Australanů, kde byl podobný zákon přijat zkraje roku 2021.

Google se v reakci na chystaný kanadský zákon nechal slyšet, že raději zablokuje zpravodajství v zemi ve svém vyhledávači, než aby platil. „Informovali jsme vládu, že až zákon vstoupí v platnost, budeme bohužel muset odstranit odkazy na kanadské zpravodajství z našich produktů Search, News a Discover v Kanadě,“ stojí v oficiálním prohlášení na blogu společnosti.

Googlu vadí především to, že podle nového zákona musí internetové platformy platit už za pouhé zobrazování odkazů na zprávy, což je jinde zdarma.

Google zablokuje v Kanadě odkazy na zpravodajství

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám