Hlavní obsah

Google se snaží ukončit vyšetřování v Německu. Nabídl ústupky ve vyhledávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Americká internetová společnost Google nabídla, že z obecných výsledků vyhledávání v Německu odstraní obsah News Showcase. Chce tak ukončit vyšetřování, které s firmou kvůli tomuto produktu vede německý antimonopolní úřad. Ten o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Německý antimonopolní úřad přezkoumává výběr zpráv, které služba Google News Showcase nabízí. Návrh Googlu se nyní chystá probrat s dotčenými vydavateli zpráv, aby posoudil, zda by byl účinný, uvedla agentura Reuters.

Úřad loni získal nové pravomoci k regulaci velkých internetových firem a k řešení konkrétních forem chování, které poškozují konkurenci. Rozhodl se je použít a v červnu oznámil, že se zaměří na Google News Showcase. Minulý týden pak úřad oznámil, že zvažuje i další případy týkající se firem Amazon, Apple a Meta. Posledně jmenovaná firma vlastní sociální síť Facebook.

Německý regulátor posílil vyšetřování Google News

Internet a PC

Google prostřednictvím licenční služby News Showcase nabízí uživatelům přístup ke zprávám od zapojených médií, kterým za to platí. Firma tento program zavedla v době, kdy jí samotné rostou příjmy z reklamy, zatímco vydavatelům příjmy klesají kvůli nižšímu zájmu o tištěná média.

Google zavedl službu News Showcase loni v říjnu, od té doby se do ní zapojilo na 1000 různých médií z více než desítky zemí, včetně například agentury Reuters či mediální skupiny News Corp, která je mateřskou společnosti deníku The Wall Street Journal (WSJ). Licenční dohody s vydavatelskými domy uzavřel Google i v České republice, která se tak loni v dubnu stala prvním státem ve střední a východní Evropě, kde Google tento produkt uvádí na trh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám