Hlavní obsah

FBI: vir Blaster vytvořil osmnáctiletý mladík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká FBI našla autora viru Blaster, jenž před dvěma týdny ohrožoval počítačové sítě na celém světě. Je jím osmnáctiletý mladík, jehož podle mluvčího úřadu státního žalobce v Seattlu v nejbližších hodinách čeká zatčení. Oznámila to agentura AP.

Foto: Iva Bonyoma Lutchimba

afro kavárna KAHAWA

Článek

Další podrobnosti novinářům předloží FBI ve spolupráci s prokuraturou v Seattlu na tiskové konferenci, jež je plánována na 22:30 SELČ.

Jeden z nejaktivnějších virů

Vir se začal šířit do stovek tisíc počítačů letos 11. srpna. V napadených počítačích zadal, aby 16. srpna opakovaně kontaktovaly servery Microsoft Update. To je mělo zahltit a znemožnit jejich práci. Podle americké společnosti Symantec, která se specializuje na bezpečnost počítačových systémů, vir Blaster v několika variantách napadl více než půl miliónu počítačů po celém světě a odborníci ho zařadili mezi jeden z nejaktivnějších v letošním roce.

Blaster upozorňoval na chybu v programu

Vzhledem k tomu, že virus nebyl destruktivní, žádné velké škody nenapáchal. Využil jen nedokonalost v programu Windows, na kterou chtěl zároveň upozornit To také naznačoval vzkaz, který v sobě virus nesl: "Billy Gatesi, jak můžeš tohle dopustit? Přestaň vydělávat peníze a zabezpeč si software!"

Reklama

Související články

Za výpadek proudu v USA vir Blaster nemůže

Výpadek proudu, který ve čtvrtek postihl severovýchodní pobřeží USA a jihovýchod Kanady, nemá s počítačovým virem Blaster zřejmě nic společného. Shodují...

Výběr článků

Načítám