Hlavní obsah

V Rusku zablokovali web právníků kvůli spolupráci s „nežádoucími” Čechy

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval přístup k portálu známého sdružení obhájců lidských práv Komanda-29, u jehož šéfa, právníka Ivana Pavlova, policisté vykonali domovní prohlídku. Důvodem k zablokování webu bylo oznámení generální prokuratury, že Komanda-29 spolupracuje s českou nevládní organizací Společnost svobody informace, která byla v Rusku koncem června prohlášena za nežádoucí organizaci, ohrožující ústavní zřízení a bezpečnost země, uvedl v pátek list Kommersant.

Foto: team29.org

Web Komanda-29

Článek

Komanda-29 odsoudila počínání úřadů jako "bezprecedentní politický nátlak" na obhájce lidských práv v Rusku a slíbila, že se odvolá k soudu, dodal deník.

Připomněl, že šéf sdružení Ivan Pavlov je obhájcem novináře a poradce šéfa Roskosmosu Ivana Safronova, kterého ruská tajná služba obvinila z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Safronov vinu odmítá a upozorňuje, že jej vyšetřovatelé dodnes neseznámili s podstatou a detaily obvinění.

USA chystají kvůli Navalnému nové sankce, ruský velvyslanec se to dozvěděl v letadle

Evropa

Jeho obhájci Pavlovovi úřady zakázaly používat komunikační prostředky a internet, protože údajně neoprávněně zveřejnil údaje z předběžného vyšetřování svého klienta, konkrétně poslal do novin usnesení o obvinění Safronova a novinářům prozradil, že v případu figuruje utajovaný svědek.

Právníci ze sdružení Komanda 29 hájili rovněž spolupracovníky uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, který je pokládán za hlavního protivníka prezidenta Vladimira Putina na domácí scéně.

Vyděračství, absurdní, reaguje Moskva na českou žádost o oškodnění za Vrbětice

Evropa

Deník připomněl, že za jakoukoli spolupráci se zakázanou "nežádoucí" organizací hrozí v Rusku přinejmenším mastná pokuta a přinejhorším až šest let za mřížemi.

Roskomnadzor předpokládá, že na portálu Komanda-29 se publikovaly příspěvky od Společnosti svobody informace, což ale spolupracovníci portálu s přibližně 100 000 návštěvami uživatelů měsíčně podle deníku odmítají. Navíc nedostali od úřadů před zablokováním webu žádnou výstrahu. Dřívějšímu požadavku Roskomnadzoru ohledně odstranění materiálu s radami ohledně komunikace se světem z vězení vyhověli. "Zákony se nám mohou nelíbit, ale dodržujeme je," ujistili.

Roskomnadzor neodpověděl deníku na dotaz, jaké konkrétní publikace vedly k zablokování portálu.

Moskevský soud označil fondy Navalného za extremistické

Evropa

Komanda-29 podle deníku nepopírá spojení se Společností svobody: advokát Pavlov připouští, že před šesti lety "patřil ke spoluzakladatelům tohoto spolku, vytvořeného na podporu svobodného přístupu k informacím", jak uvedli Pavlovovi spolupracovníci. Z veřejně dostupných záznamů vyplývá, že Společnost svobody informace vznikla v únoru 2015 v Praze a v prvních dvou letech ji vedla Darja Suchichová, která nyní patří k vedoucím právníkům Komandy-29. V současnosti jsou "veškeré právní a podnikatelské vztahy" se Společností svobody informace přerušeny, ujišťuje advokátka Komandy-29 Valerija Vetoškinová.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Výběr článků

Načítám