Hlavní obsah

Rusko vyměřilo firmám Facebook, Twitter a Telegram pokuty za nezákonný obsah

– Moskva

Soud v Rusku vyměřil internetovým společnostem Facebook, Twitter a Telegram pokuty za to, že na svých platformách nemazaly nezákonný obsah. Nejvyšší pokutu dostal Telegram, a to 11 milionů rublů (více než tři miliony Kč). Facebook má podle soudu zaplatit šest milionů rublů a Twitter 5,5 milionu rublů. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Logo aplikace Telegram

Článek

Moskva v posledních měsících podniká kroky k regulaci a omezení síly sociálních médií a velkých technologických společností. Vyměřuje pokuty za nezákonný obsah a zároveň se snaží přimět zahraniční technologické podniky, aby v Rusku otevřely své kanceláře a uchovávaly osobní údaje o občanech Ruské federace na ruském území.

Americké společnosti Facebook a Twitter provozují stejnojmenné internetové sociální sítě. Telegram je komunikační aplikací, kterou založili ruští programátoři a podnikatelé Pavel a Nikolaj Durovovi.

Ruské úřady už od října zpomalují rychlost sítě Twitter s vysvětlením, že dostatečně nereaguje na výzvy k odstranění závadného obsahu. Tím se v Rusku rozumí například materiály, které jsou vyhodnoceny jako propagace narkotik či sebevražd nebo jako nabádání mladistvých k účasti na nepovolených demonstracích.

Technologičtí obři musí mít kanceláře v Rusku, nařizuje nový zákon

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám