Hlavní obsah

Evropská unie může začít pokutovat Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Poradenský výbor Evropské unie v pondělí rozhodl, že se americký Microsoft nepodrobil předchozímu rozhodnutí unie. Otevírá se tak možnost, aby EU firmu pokutovala denně až dvěma milióny dolarů, uvedl zdroj obeznámený se situací.

Článek

Zdroje už dříve uvedly, že výbor rozhodne v neprospěch Microsoftu. Další jednání výboru se uskuteční příští pondělí, kdy má výbor rozhodnout o rozsahu pokuty.

V březnu 2004 Evropská komise rozhodla, že softwarový gigant zneužil dominantní pozice svého operačního systému Windows na trhu. Komise firmě zároveň nařídila předat rivalům potřebné informace, aby jejich software mohl s Windows hladce spolupracovat.

Od té doby komise Microsoft obviňuje z úmyslného otálení a z toho, že potřebné a odpovídající informace konkurentům nepředal. Microsoft se opakovaně odvolává na původní rozhodnutí a tvrdí, že se podle něj zařídil.

Microsoft v pondělí také připomněl, že na splnění požadavků komise dal objemné prostředky, aby jejich náročnému časovému harmonogramu vyhověl. Komise se k tomu odmítla vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám