Hlavní obsah

Eurotel vyřešil problémy s modemy a rozšířil pokrytí CDMA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Eurotel na základě kritiky svých uživatelů začala modemy určené pro rychlý mobilní internet vybavovat spolehlivějším firmwarem, který by měl vyřešit problémy se stabilitou připojení. Zároveň firma posílila kapacitu a pokrytí služby Data Expres v Praze a jejím okolí a v Kladně, což jsou místa s nejsilnějším provozem.

Foto: Jiří Velký
Článek

Rychlý mobilní internet od Eurotelu od svého srpnového spuštění doprovázejí stesky uživatelů na kolísající rychlost a nekvalitní modemy výrobce GTRAN/Flextronics, které se často předčasně vypínají.

Eurotel proto požádal jihokorejského výrobce o vyřešení problému a ten poskytl novější firmware, který by měl výrazně zvýšit spolehlivost modemů. Upravené modemy jsou podle Eurotelu v distribuci od minulého týdne.

Mobilní operátor zároveň spustil do zkušebního provozu devět nových základnových stanic a oznámil, že v říjnu přibyly dvě nové základnové stanice na Moravě, v oblasti Břeclavi a Znojma. Ještě do začátku příštího roku by mělo přibýt celkem 100 nových stanic.

Radiovým signálem je v tento okamžik pokryto téměř 75 procent populace ČR, internet přes CDMA využívá přes 160 tisíc zákazníků. Co se týče rychlosti připojení, maximální dosažitelná rychlost překračuje 2 Mbit/s. V nominálně zatížené síti a obvyklých příjmových podmínkách lze očekávat rychlost blízkou 256 Kbit/s.

Eurotel má konkurenci

Od začátku tohoto týdne má Eurotel v rychlém mobilním internetu konkurenci, a to v podobně technologie EDGE od operátora T-Mobile. EDGE však zatím pokrývá jen části šesti největších měst. Průměrná rychlost se pohybuje kolem 150 Kbit/s a EDGE by mělo do konce roku podporovat šest mobilních telefonů, které budou k dostání na českém trhu.

Zatímco Eurotel provozuje CDMA na kmitočtech své starší analogové sítě NMT s předčíslím 601, konkurenční operátoři frekvence pro CDMA nezískali a museli tak využít odlišnou technologii EDGE, která nabízí nižší maximální rychlost. Po firmě T-Mobile plánuje rychlý mobilní internet založený na EDGE nabídnout začátkem příštího roku i operátor Oskar.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaký je mobilní internet přes CDMA?

Připojení k internetu prostřednictvím sítí mobilních operátorů si v České republice získalo díky široké dostupnosti mnoho příznivců. Hlavní nevýhodou však...

Výběr článků

Načítám