Hlavní obsah

Co vadí Trumpovi? Spor mezi USA a čínským TikTokem přehledně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale pochopitelně i starší ročníky. Přestože má v USA 100 milionů uživatelů, je doslova trnem v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Přinášíme přehled celého sporu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Přestože prim hrají krátká videa, celá řada uživatelů je schopna trávit na TikToku klidně i několik hodin denně.

Obavy Washingtonu z TikToku zažehl Zuckerberg

Internet a PC

TikTok vyvinula čínská společnost ByteDance. Ta koupila v roce 2017 firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok, jež se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit ve Spojených státech.

Jak se obliba TikToku zvyšuje, mezi politiky v USA v čele s prezidentem Donalem Trumpem ale narůstají obavy z případného zneužití aplikace čínskou vládou. Výbor pro zahraniční investice, který prošetřuje zahraniční akvizice amerických podniků, začal zkoumat akvizici loni na podzim. Šéf aplikace Kevin Mayer dnes oznámil, že po necelých třech měsících odchází z funkce.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

18. července – Volební štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa začal na platformách společnosti Facebook šířit výzvy, aby uživatelé podpořili petici za zákaz čínské mobilní aplikace TikTok. Ta podle výzvy špehuje Američany.

3. srpna – Čínská společnost ByteDance oznámila, že začala předběžné jednat s technologickou firmou, která by zajistila, aby její aplikace TikTok mohla v USA dál fungovat. ByteDance neuvedla, o jakou firmu jde, zájem koupit aktivity TikToku v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu ale vyjádřila americká společnost Microsoft. Dohodu chtějí obě strany uzavřít do 15. září. Tuto lhůtu stanovil Trump s tím, že pokud se firmy do tohoto termínu nedohodnou, aplikaci v USA zakáže.

4. srpna – List China Daily, který patří čínské komunistické straně, napsal, že Čína nehodlá akceptovat, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou technologickou firmu. Čína je podle tohoto listu rovněž připravena zakročit i ve věci čínské firmy ByteDance a její aplikace TikTok.

6. srpna – Americký prezident Donald Trump vydal příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, jež vlastní platformy TikTok a WeChat. WeChat patří firmě Tencent Holdings. Trump řekl, že nařízení začne platit za 45 dnů.

Americký Senát schválil návrh zákona, který federálním zaměstnancům zakazuje používat aplikaci TikTok na vládních zařízeních.

Senát USA schválil zákaz aplikace TikTok na vládních zařízeních

Software

9. srpna – O aktivity TikToku v USA projevila zájem americká internetová společnost Twitter.

14. srpna – Prezident Trump dalším příkazem nařídil čínské firmě ByteDance, aby americké aktivity své aplikace pro sdílení videa TikTok prodala do 90 dní.

18. srpna – Britský list Financial Times napsal, že o převzetí aktivit TikToku v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu uvažuje americká softwarová společnost Oracle.

24. srpna – Společnost ByteDance podala žalobu na prezidenta Trumpa, na americké ministerstvo obchodu a také na šéfa resortu Wilbura Rosse.

Deník The Wall Street Journal na svém webu napsal, že obavy americké vlády z TikToku zažehl loni na podzim šéf Facebooku Mark Zuckerberg, když se snažil zabránit větší regulaci své firmy. Zuckerberg v projevu ke studentům Georgetownské univerzity řekl, že TikTok na rozdíl od Facebooku nectí svobodu slova. Uvedl také, že aplikace ohrožuje americké hodnoty a technologickou nadřazenost.

27. srpna – Šéf aplikace TikTok Kevin Mayer oznámil, že odchází po necelých třech měsících z funkce. Mayer v dopise zaměstnancům uvedl, že se rozhodl rezignovat, neboť se "výrazně změnilo politické prostředí".

Foto: Damian Dovarganes, ČTK/AP

Kevin Mayer

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám