Hlavní obsah

Cisco propustí tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Masivní propouštění v technologickém sektoru pokračuje i v roce 2024. Americká společnost Cisco Systems, která se zabývá výrobou síťových zařízení, ve čtvrtek oznámila plán na snížení své pracovní síly o pět procent. V absolutních číslech to znamená, že o práci přijde zhruba 4250 lidí. Firma tak reaguje na neuspokojivé hospodářské výsledky.

Foto: Cisco

Webové stránky Cisco

Článek

„Slabou poptávku pozorujeme u telekomunikačních společností a poskytovatelů kabelových služeb bohužel i nadále,“ komentoval současné rozhodnutí o propouštění šéf podniku Charles Robbins. Stalo se tak krátce po zveřejnění výsledků hospodaření za druhé finanční čtvrtletí.

V něm Cisco vykázalo pokles čistého zisku o pět procent na 2,6 miliardy dolarů (64,54 miliardy Kč), zatímco tržby se ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o šest procent, dosáhly 12,8 miliardy dolarů (302,99 miliardy korun).

Každý desátý dostane padáka. Snapchat bude propouštět

Internet a PC

Zatím nic navíc nenasvědčuje tomu, že by se situace v dohledné době otočila. Analytici totiž podle agentury Reuters předpokládají, že poptávka po produktech a službách Cisco bude nadále vystavena výraznému tlaku.

Tento tlak je způsoben zejména zdrženlivostí zákazníků z telekomunikačního sektoru, kteří se v reakci na nejisté ekonomické vyhlídky snaží omezit své výdaje a současně se zaměřují na redukci nadměrně nahromaděných zásob síťového vybavení.

V důsledku těchto výzev Cisco revidovalo svůj finanční výhled na nadcházející období, nyní očekává roční tržby v rozmezí 51,5 miliardy až 52,5 miliardy dolarů (1,21 bilionu až 1,24 bilionu Kč), což je pokles proti předchozím odhadům. Ty se pohybovaly mezi 53,8 miliardy a 55 miliardami dolarů (1,27 bilionu až 1,3 bilionu Kč).

Čistka v technologickém sektoru

Server Layoffs.fyi uvádí, že v loňském roce bylo zrušeno více než 262 595 pracovních míst v technologickém sektoru. Právě tento web se specializuje na zaznamenávání informací o propouštění v technologických podnicích.

Přestože letos máme za sebou teprve první měsíc a druhý ještě neskončil, zrušeno bylo už 34 560 míst ve 144 technologických společnostech. Pro srovnání, během celého roku 2022 bylo zrušeno 164 969 pracovních míst.

Microsoft například letos oznámil, že v herní divizi propustí 1900 lidí. Ještě více výpovědí padlo v PayPalu, platební službu muselo opustit 2500 zaměstnanců. Také eBay letos již propouštěl, o práci přišlo 1000 lidí.

V minulých měsících bylo propouštění ještě masivnější. Například společnost Meta, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, propustila již předloni na podzim 11 000 lidí. Další kolečko propouštění, při kterém přišly o práci tisíce lidí, proběhlo na začátku loňského jara.

Loni v lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dala výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) pak propustil 3900 lidí.

Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Propouštění u Spotify nebere konce. O práci přijde dalších 1500 lidí

Internet a PC

Reklama

Související články

LinkedIn propustí stovky lidí. Znovu

Už letos v květnu ohlásila sociální síť LinkedIn, která spadá pod americký Microsoft, zrušení stovky pracovních míst. Nepříliš optimistické hospodářské...

Výběr článků

Načítám