Hlavní obsah

Česká verze Wikipedie byla spuštěna před 20 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před 20 lety, 3. května 2002, byla spuštěna česká verze internetové encyklopedie s otevřeným obsahem Wikipedia. Její původ je ve Spojených státech, kde byla založena v roce 2001. Princip encyklopedie spočívá v tom, že její uživatelé sami píší a editují texty jednotlivých článků.

Foto: repro wikipedia.org

Česká Wikipedie

Článek

Nyní tuzemská Wikipedia obsahuje přes půl milionu článků. Pro srovnání – Wikipedia, která má nyní 326 jazykových verzí, má teď přes 6,4 milionu článků v angličtině, 2,6 milionu hesel v němčině a slovenská verze čítá kolem 240 000 článků. Česká verze je podle počtu článků (zpracovaných hesel) 27. v pořadí ve světě.

Světová nadace Wikimedia vybírá finanční prostředky na provoz encyklopedie pomocí sbírky a pak je přerozděluje národním pobočkám. O největší internetovou encyklopedii v češtině se stará nezisková organizace Wikimedia ČR.

Uživatelských účtů v tuzemsku jsou tisíce, aktivně a pravidelně se však o obsah české verze stará pouze pár stovek lidí. Kontrolu článků zajišťuje užší komunita wikipedistů, přičemž vyšší pravomoci mají například volení správci se zkušeností a dobrou pověstí v komunitě. Mnohé opravy článků bývají rychlé, některé spory o údaje se ale řeší velmi dlouho.

O českou Wikipedii pečují stovky lidí, spor o údaj trvá i měsíce

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Putin chce vlastní Wikipedii

Rusko by podle prezidenta Vladimira Putina mělo mít vlastní alternativu k Wikipedii. Šéf Kremlu navrhl vytvořit ruskou online encyklopedii, která bude...

Tisíce stránek na Wikipedii zakryla svastika

Tisíce stránek internetové encyklopedie Wikipedia byly zkraje tohoto týdne „počmárány“ svastikou. Útok byl směřován především na celebrity a politiky,...

Výběr článků

Načítám