Hlavní obsah

Chtěl konkurovat Facebooku. Sociální síť od tvůrce Wikipedie nemá ani 500 000 uživatelů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Facebook je největší sociální sítí na světě, používá jej již více než 2,7 miliardy lidí. Právě této světoznámé platformě se snaží od roku 2019 konkurovat nová sociální síť WT.Social, za kterou stojí zakladatel Wikipedie. Síť přitom staví na podobných principech jako slavná encyklopedie. Problém je ale v tom, že uživatelé jí přibývají jen velmi pozvolna.

Foto: repro WT.Social

Sociální síť WT.Social

Článek

WT.Social – známá také jako WikiTribune Social – byla spuštěna na přelomu října a listopadu 2019. Už o měsíc později hlásil zakladatel Jimmy Wales 400 000 uživatelů a vše nasvědčovalo tomu, že mezi Facebookem a Wikipedií, respektive jejím zakladatelem Jimmy Wales, dojde k souboji titánů.

Jenže další přírůstek uživatelů už tak dramatický nebyl. Podle posledních zveřejněných dat z loňského května přibylo nové sociální síti jen něco málo přes 40 000 účtů, konkrétně tvůrci ohlásili 446 775 uživatelů, což žádné oslnivé číslo není.

Jak mluvit s blízkými, kteří věří konspiračním teoriím

Internet a PC

Přitom v loňském roce měla síť WT.Social jednu z nejlepších možností, jak nové „duše“ získat. Prostřednictvím sociálních sítí se totiž často šíří nejrůznější dezinformace. A to i přesto, že se provozovatelé sítí snaží proti tomu všemožně bojovat. Právě v tomto se ale WT:Social liší, proti dezinformacím účinně bojuje.

Na příspěvcích se totiž může podílet více lidí najednou. „Dovedete si představit sociální síť, na které může příspěvky zpracovávat celá komunita?“ neskrýval nadšení z novinky zakladatel Wikipedie Jimmy Wales.

Dezinformace a hoaxy o koronaviru šíří sami uživatelé

Koronavirus

Rok 2020 byl z pohledu sociálních sítí tristní, dezinformace – především v souvislosti s koronavirem – se šířily internetem právě prostřednictvím těchto sítí jako houby po dešti. Ale evidentně ani to nestačilo, aby se síť s ověřenými informacemi stala středem zájmu.

„Neodvádíme dobrou práci, abychom skutečně odhalili to nejlepší na platformě. Musíme projít evolucí,“ podotkl k tomu Wales pro Stanford Social Innovation Review.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin chce vlastní Wikipedii

Rusko by podle prezidenta Vladimira Putina mělo mít vlastní alternativu k Wikipedii. Šéf Kremlu navrhl vytvořit ruskou online encyklopedii, která bude...

Výběr článků

Načítám