Hlavní obsah

Británie otevírá cestu obchodům s dluhopisy spojenými s kryptoaktivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský Úřad pro finanční etiku (FCA) umožní vydávat burzovně obchodované dluhopisy (ETN) spojené s kryptoaktivy. Tyto nástroje jsou určeny profesionálním investorům a vytvářet je budou moci jen licencované investiční burzy. Pro drobné investory zůstává v platnosti zákaz a regulátor zopakoval, že kryptoaktiva jsou pro ně nevhodná a riskantní.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny Bitcoin, Ethereum a DogeCoin

Článek

Britský FCA se tak stal zatím posledním regulačním úřadem, který umožní využívat produkty spojené s digitálními aktivy, a přitom hodlá chránit drobné investory. Takové produkty – dluhopisy vydané finančními institucemi, které sledují výkonnost podkladových aktiv – budou dostupné pouze investičním firmám a úvěrovým institucím, které mají povolení působit na finančních trzích.

Londýnská akciová burza (LSE) pak v pondělí v samostatném oznámení uvedla, že od letošního druhého čtvrtletí bude přijímat žádosti o přijetí ETN spojených s bitcoinem a etherem, informovala agentura Reuters.

Zájem o kryptoměny roste. Češi za ně v únoru utratili 400 milionů

Internet a PC

Britský regulační úřad zároveň uvedl, že díky „lepšímu náhledu a datům z delší historie obchodování mohou profesionální investoři lépe zjistit, zda ETN spojené s kryptoaktivy splňují jejich ochotu riskovat“. Burzy pak musejí zajistit řádné obchodování a ochranu investorů. Úřad zopakoval varování z posledních let, že kryptoměny jsou vysoce rizikové a do značné míry neregulované, a že tedy investoři mohou snadno přijít o všechny své peníze.

Globální šéf oddělení finanční regulace v právnické firmě Ashurst Jake Green uvedl, že pozice FCA ohledně kryptoaktiv a drobných investorů se zatím utváří. Je podle něj zcela zřetelné, že regulátor nechce vytvořit dojem, že drobní investoři mohou nakupovat kryptoměny ve formě finančního nástroje, který FCA reguluje.

Kurzy rostou

Trh s kryptoměnami v posledních měsících obnovil silný růst, k němuž přispělo lednové rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry (SEC) schválit burzovně obchodované fondy (ETF) na spotový bitcoin.

V pondělí se bitcoin obchodoval za 1 658 508 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota bitcoinu činila 535 560 Kč. Aktuálně se tak kurz drží na trojnásobné hodnotě.

V tuto chvíli nikdo nedokáže se stoprocentní jistotou říci, jakým směrem se bude kurz bitcoinu ubírat v následujících dnech a týdnech. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Kryptoměnu samotnou označila také SEC za spekulativní aktivum, jehož cena výrazně kolísá. Připomněla také, že bitcoiny se používají i k nezákonným transakcím, a investory vyzvala k opatrnosti.

Vývoj kurzu bitcoinu již tradičně kopíruje ethereum, které se na začátku roku nabízelo za 51 890 Kč, v pondělí se kurz vyšplhal až na 93 386 Kč.

Bitcoin odstartoval nový týden rekordním kurzem

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám