Hlavní obsah

Bitcoin odstartoval nový týden rekordním kurzem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí dopoledne stanovil bitcoin nový rekord, když se jedna virtuální mince obchodovala za více než 1 650 000 Kč. Dosáhl nejvyšší hodnoty od svého vzniku v roce 2009. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Konkrétně se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala v pondělí dopoledne za 1 658 508 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota bitcoinu činila 535 560 Kč. Aktuálně se tak kurz drží na trojnásobné hodnotě.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední rok

Od začátku letošního roku se nicméně kurz této virtuální měny pohybuje nejčastěji vysoko nad milionovou hranicí. Hodnota činila zkraje ledna 946 227 Kč. Kurz navzdory menším či větším výkyvům ale od poloviny ledna roste, tehdy bylo v USA schváleno 11 bitcoinových ETF – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Pro úplnost dodejme, že minulý týden v pondělí se bitcoin obchodoval za 1 513 386 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoin na novém rekordu

Internet a PC

Kurz může kolísat

V tuto chvíli nikdo nedokáže se stoprocentní jistotou říci, jakým směrem se bude kurz bitcoinu ubírat v následujících dnech a týdnech. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Vývoj kurzu bitcoinu již tradičně kopíruje ethereum, které se na začátku roku nabízelo za 51 890 Kč, v půlce ledna – tedy bezprostředně po schválení bitcoinových ETF – ale kurz poskočil na 60 944 Kč.

Přesně před týdnem hodnota druhé nejznámější kryptoměny činila 81 651 Kč. V pondělí dopoledne se kurz vyšplhal až na 93 386 Kč.

Absolutní rekord to ale zatím není, ten si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Zájem o kryptoměny roste. Češi za ně v únoru utratili 400 milionů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám