Hlavní obsah

Razie v Německu i na Ukrajině. Policie rozprášila mezinárodní gang kyberzločinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie ve spolupráci s kolegy z Europolu, Ukrajiny a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) rozbila mezinárodní gang počítačových zločinců, který léta vydíral velké společnosti a instituce a přišel si tak na desítky milionů eur (řádově stovky milionů korun). Informovala o tom v pondělí agentura AP.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie v západoněmeckém Düsseldorfu uvedla, že se podařilo odhalit identitu jedenácti lidí napojených na skupinu, která ve světě internetového zločinu fungovala od roku 2010. Jednou z jejích největších obětí byla Univerzitní klinika v Düsseldorfu, jejíž počítače ransomware DoppelPaymer napadl v roce 2010. Žena, která potřebovala urgentní lékařskou péči, tehdy zemřela poté, co musela být převezena do nemocnice v jiném městě.

Dirk Kunze, šéf oddělení kyberkriminality policie Severního Porýní-Vestfálska, řekl, že na celém světě se podařilo zjistit nejméně 601 obětí gangu, včetně 37 v Německu. Skupina se zaměřovala na „lov tučných kořistí“, řekl Kunze a prováděla profesionální náborové akce, při kterých lákala nové členy na sliby placené dovolené.

Po zájemcích o „práci“ chtěla reference týkající se počítačových zločinů, jichž se dopustili v minulosti. Policie podle Kunzeho letos 28. února provedla razie zároveň v Německu a na Ukrajině, při kterých získala důkazy a zadržela několik podezřelých. Další tři podezřelí, z nichž dva jsou Rusové, se zadržet nepodařilo, protože jsou mimo dosah evropských orgánů.

Vyděračské viry připravily banky v USA o 1,2 miliardy dolarů

Bezpečnost

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám