Hlavní obsah

Francouzskou nemocnici ochromili hackeři, zavřela pohotovost a ruší operace

– Paříž

Nemocnice v Corbeil-Essonnes nedaleko Paříže je terčem kybernetického útoku, kvůli nefunkčním systémům teď musí odmítat pacienty a omezovat některé služby.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V noci na neděli část systémů přestala fungovat, informatici to považovali za poruchu, uvedl ředitel nemocnice Gilles Calmes. „Pak ale přišla žádost o výkupné deset milionů dolarů (248 milionů Kč) a bylo nám jasné, co se stalo,“ uvedl ředitel.

Nemocnice ale výkupné podle francouzských zákonů jako státní zařízení nesmí zaplatit. S odkazem na vedení nemocnice o tom informovala agentura AFP.

Kybernetických nájezdů na nemocnice dramaticky přibylo

Bezpečnost

Útoky vyděračských virů z rodiny ransomwaru mají ničivé následky, probíhají prakticky vždy nachlup stejně. Nejprve záškodníci zašifrují všechna data uložená na pevném disku a za jejich zpřístupnění pak požadují výkupné, a to klidně i několik milionů korun.

Nemocnice, která je v provozu deset let a má kapacitu 1000 lůžek, musela kvůli tomu zavřít pohotovostní příjem. Problémy má i chirurgické oddělení a nejspíš začne rušit plánované operace. Na služby této nemocnice přitom spoléhá 600 tisíc obyvatel v oblasti jižně od Paříže.

Jedna napadená nemocnice týdně

Policejní oddělení kybernetické kriminality věc vyšetřuje jako případ vniknutí do počítačového systému a pokusu o vydírání. Ve Francii zdaleka nejde o první pokus vydírání zdravotnického zařízení. Podle oficiálních statistik loni hackeři napadli ransomwarem v průměru jednu nemocnici týdně.

„Ransomware má v oblasti zdravotnictví více specifik než v jiných odvětvích, a to jak z hlediska ochrany, tak i pokud jde o obnovu. Data, která zdravotnické organizace využívají, jsou mimořádně citlivá a cenná, což je pro útočníky velmi atraktivní,“ řekl John Shier, bezpečnostní expert Sophosu.

Stát začal řešit bezpečnost nemocnic, až když přišly ochromující kyberútoky

Bezpečnost

Právě to je hlavním důvodem, proč kybernetických nájezdů na zdravotnické organizace tak dramaticky přibylo. „Ve srovnání s ostatními odvětvími měly zdravotnické organizace s 1,85 milionu dolarů druhé nejvyšší průměrné náklady na obnovu po ransomwarovém útoku a obnova po útoku jim trvala v průměru jeden týden,“ konstatoval Shier.

„Plných 67 % zdravotnických organizací se domnívá, že kybernetické útoky jsou složitější, a to na základě svých zkušeností s tím, jak se kybernetické útoky změnily v posledním roce. Jde o nejvyšší podíl z dotazovaných organizací ze všech sektorů,“ citoval výsledky průzkumu bezpečnostní expert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám