Hlavní obsah

Proruští hackeři útočí na instituce i firmy, varovala německá kontrarozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá civilní kontrarozvědka (BfV) varuje firmy před útoky proruské hackerské skupiny Killnet, informuje na svém webu týdeník Der Spiegel. Hackeři podle BfV vedou kampaň proti internetových stránkám soukromých firem a výzkumných institucí.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V souvislosti s politickou situací je třeba počítat s dalšími DDoS útoky proti německým internetovým stránkám,“ upozorňuje Spolkový úřad pro ochranu ústavy, jak se civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje.

DDoS útoky (Distributed Denial of Service) mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Proruská skupina Killnet napadla stránky italských úřadů či soutěže Eurovision

Bezpečnost

V uplynulém týdnu hackeři na sociální síti telegram zveřejnili seznam, na kterém se ocitlo velké množství německých „cílů“. Podle všeho šlo o výzvu určenou stoupencům skupiny Killnet, aby se na ně ve zvýšené míře soustředili. Šlo třeba o internetové stránky skupiny Postbank nebo univerzit. Zástupci Postbank ale novinářům z týdeníku Der Spiegel řekli, že za minulé dva týdny nezaznamenali žádné DDoS útoky. Bezpečnostní činitelé k tomu uvedli, že do avizovaných útoků ve velkém se hackeři nepustili.

Skupina Killnet si nicméně v nedávné době připsala jisté úspěchy při útocích na internetové stránky některých německých úřadů. Hackeři se pokoušeli narušit provoz webů Spolkového kriminálního úřadu (BKA) a Spolkové policie, stránky policie ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Hesensko byly dočasně nedostupné.

Podle interních informací se Killnet zaměřil také na internetové stránky ministerstva obrany nebo Spolkového sněmu. Případy se začalo zabývat ústředí pro potírání internetové kriminality u nejvyššího státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem.

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Bezpečnost

Hackeři ze skupiny Killnet si v nedávné době cíle svých útoků našli také třeba v Česku nebo Rumunsku, tedy v zemích, které podporují Ukrajinu. Minulý týden se pokusili překazit hlasování a průběh písňové soutěže Eurovize.

Německá civilní kontrarozvědka uvádí, že Killnet je v současnosti na „nízké technické úrovni“ a útoky jsou „poměrně neškodné“, protože sice dočasně ochromí dostupnost internetových stránek, ale nemíří na vnitřní systémy napadených firem, úřadů nebo dalších institucí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám