Hlavní obsah

Největší kryptoměnová krádež. Hackeři ukradli ether a binance coin za 600 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Hackeři ukradli z platformy Poly Network kryptoměny v hodnotě kolem 600 milionů dolarů (zhruba 13 miliard Kč). Podle agentury Bloomberg jde zřejmě o největší krádež v tomto odvětví. Podle analytické společnosti Elliptic nicméně hackeři později část ukradených kryptoměn v hodnotě zhruba 258 milionů dolarů vrátili, napsala agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Poly Network o krádeži informovala na Twitteru. Vyzvala pachatele k vrácení ukradeného majetku, který podle serveru BBC tvoří především kryptoměny ether a binance coin.

„Objem peněz, který jste ukradli, patří mezi největší v historii decentralizovaných financí,” uvedla firma. Dodala, že krádež se dotkla desetitisíců lidí. Varovala hackery, že budou čelit stíhání ze strany úřadů.

Podle spoluzakladatele firmy Ellipic Toma Robinsona by vrácení části kryptoměn mohlo být důsledkem potíží, kterým by hackeři mohli čelit při snaze o jejich legalizaci. „Demonstruje to, že i když dokážete kryptoměny ukrást, jejich vyprání a přeměna v hotovost jsou extrémně těžké,” uvedl Robinson.

Krádež je svým rozsahem podobná dřívějším kybernetickým útokům na kryptoměnové burzy Coincheck a Mt. Gox. Z burzy Coincheck hackeři v roce 2018 ukradli 530 milionů dolarů a burza Mt. Gox v roce 2014 přišla o půl miliardy dolarů.

Bitcoin se dostal nejvýše od poloviny května

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám