Hlavní obsah

Bitcoin se dostal nejvýše od poloviny května

– Frankfurt

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se v neděli dostala na nejvyšší úroveň od poloviny května a přechodně vystoupila nad hranicí 45 000 dolarů (zhruba 971 000 Kč). Později se však vrátila pod 44 000 dolarů, plyne z údajů serveru CoinDesk.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytik Timo Emden ze společnosti Emden Research podle agentury DPA uvedl, že k pozitivní náladě na trhu přispívá mimo jiné červencové prohlášení šéfa automobilky Tesla Elona Muska, podle kterého tento výrobce elektromobilů s největší pravděpodobností znovu začne přijímat platby v bitcoinech. Na trhu však podle Emdena přetrvávají rizika, například kvůli regulaci.

Cena bitcoinu v neděli podle serveru CoinDesk vystoupila až na 45 303 dolarů (978 000 Kč). V pondělí ráno se bitcoin prodával zhruba za 43 960 dolarů. Na jaře se cena bitcoinu vyšplhala až na rekordní maximum v blízkosti 65 000 dolarů.

Je třeba zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Tesla začne opět prodávat elektromobily za bitcoiny, prohlásil Musk

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám