Hlavní obsah

MWC 2019: Představuje mobil riziko? Útoků na bankovní účty dramaticky přibude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

České uživatele letos s velkou pravděpodobností čekají další útoky na jejich bankovní účty prostřednictvím podvodných aplikací pro prostředí Android. Protože se útoky přes zdánlivě legitimní aplikace loni a na začátku letošního roku osvědčily, jejich objem letos naroste o desítky procent. Na veletrhu Mobile World Congress to řekl expert na odhalování hrozeb ze společnosti Eset Lukáš Štefanko.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Eset v poslední době odhalil tři masivní útoky zacílené přímo na české zákazníky více než desítky tuzemských bank. Kyberzločinci vytvořili legitimně se tvářící aplikaci, například nahrávač hovorů nebo překladač, které umístili do obchodu Google Play.

V momentě, kdy počet instalací překročí určitou mez, zpravidla 10 000 stažení, útočníci aplikaci v rámci aktualizace rozšíří o podvodné funkce. Ty pak kradou přihlašovací údaje k bankovním účtům a nabourávají i dvoufaktorovou autorizaci. Pachatelé takto získali řádově miliony korun.

"Protože se tyto techniky osvědčily, očekáváme v letošním roce značný nárůst detekcí podvodných aplikací v řádu desítek procent, a to jak bankovních, tak všech ostatních škodlivých hrozeb pro Android," uvedl Štefanko.

Zdánlivě neškodné aplikace nahradily dřívější pokusy spočívající ve vytváření falešných bankovních aplikací, které používaly zpravidla logo a obchodní název těch legitimních. Útočníci se snažili uživatele oklamat a přimět ho ke stažení falešné aplikace, jejímž prostřednictvím pak získali údaje k bankovním účtům. Loni množství těchto podvodných aplikací pokleslo o polovinu, což podle Štefanka dokládá změnu taktiky útočníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám