Hlavní obsah

MWC 2019: Na světě je první telefon se šesti fotoaparáty. Pět jich je vzadu

Novinky, lez
Barcelona

Společnost HMD Global, výrobce telefonů Nokia, ukázala na veletrhu MWC něco, co tady ještě nebylo. Premiéru si ve španělské Barceloně odbyl první telefon, který je vybaven hned šesti fotoaparáty, pět jich je přitom na zadní straně. Patrně není překvapením, že každý objektiv u modelu Nokia 9 PureView slouží k něčemu jinému.

Nokia 9 PureViewVideo: archív výrobce

 
Článek

„Nokia 9 PureView přichází s celosvětově prvním fotoaparátem využívajícím pět snímačů s optikou Zeiss,“ neskrývali zástupci společnosti HMD Global nadšení z nového přístroje na výstavišti.

Podle nich cílí novinka především na uživatele, kteří s sebou nechtějí neustále nosit velké a neforemné fotoaparáty s mnoha objektivy. Uspokojit by totiž svou kvalitou měl přístroj i velmi náročné uživatele.

Každý pořízený snímek je v HDR (High Dynamic Range), zobrazuje tedy i velké kontrastní rozdíly, které by jinak běžné fotoaparáty telefonů zachytit nedokázaly. Toho bylo dosaženo tím, že všech pět fotoaparátů snímá fotografovanou scénu zároveň.

Foto: archív výrobce

Nokia 9 PureView

„Díky jejich kombinaci pak vznikne 12MPx fotografie s vynikajícím dynamickým rozsahem a skvěle zachycenou hloubkou ostrosti. Nokia 9 PureView byla navržena pro uspokojení potřeb fotografických nadšenců, proto nabízí možnost pořizovat fotografie v nekomprimovaném formátu RAW/DNG a následně je díky partnerství s Adobe Lightroom upravovat přímo v telefonu,“ prohlásili zástupci podniku.

Každý objektiv na zadní straně se přitom stará o něco jiného. Dva z nich zachycují snímek v barvě, tři jsou monochromatické pro lepší zaznamenání ostrosti a detailů. Společně dokážou zachytit až 10x více světla, než je tomu u jednoho barevného fotoaparátu stejného typu. Veškerá data pak s využitím pokročilého mapování hloubky scény telefon spojí do výsledné fotografie. Ukázkové momentky jsou opravdu dechberoucí, na reálné testy si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív výrobce

Nokia 9 PureView

Mapování hloubky scény umožňuje vytvořit zajímavý bokeh a změnit bod ostrosti v Google Photos i dodatečně u výsledné fotografie. „Také díky výpočetní síle čipsetů Qualcomm Snapdragon, dedikovanému obrazovému koprocesoru a novému rozhraní fotoaparátu Pro Camera UI dává Nokia 9 PureView uživatelům možnost nahlédnout do budoucnosti fotografování mobilními telefony s bezkonkurenční kontrolou nad jednotlivými snímky,“ zdůraznili zástupci společnosti.

Pro úplnost dodejme, že vepředu se nachází 20megapixelová kamera – to je v pořadí již šestý objektiv, který na těle telefonu naleznete.

V útrobách modelu Nokia 9 PureView tepe výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 845, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Pyšnit se dále může 2K pOLED displejem s technologií PureDisplay a úhlopříčkou šest palců, Qi bezdrátovým nabíjením a čtečkou otisků prstů pod displejem telefonu.

Kdy a za jakou cenu se nová devítka se slavným jménem ukáže na pultech obchodů, není zatím známo.

Foto: archív výrobce

Nokia 9 PureView

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám