Hlavní obsah

Kyberútoků na online výuku přibývá, varovalo ministerstvo školství

Novinky, Lenka Zoulová

V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru jsou žáci i studenti odkázáni na online výuku. Přesně to ale hraje do karet počítačovým pirátům, kteří své útoky směřují právě na školáky a učitele na síti. V pátek o tom informovalo ministerstvo školství na svých oficiálních stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo apelovalo na školy, aby zajistily bezpečné prostředí pro videokonference. Zároveň doporučilo, aby vedení školy poučilo žáky, že nemají nikomu poskytovat své přihlašovací údaje.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) již vypracoval sérii doporučení k zajištění bezpečnosti videokonferencí. „Jelikož se množí zprávy například o narušování online výuky na školách, rozhodli jsme se připomenout naše materiály, které uživatelům i IT správcům pomohou nastavit bezpečné prostředí pro videokonference bez ohledu na to, zda jde o firemní poradu, nebo školní přednášku. Tyto materiály jsou zdarma a použitelné prakticky kýmkoli,“ vysvětlil Jiří Táborský, vedoucí oddělení komunikace NÚKIB.

Hackeři se ve velkém zaměřují na nezaměstnané

Bezpečnost

„Jednání narušitelů vyučovacích hodin považujeme za velice nezodpovědné a znevažující nejen práci učitelů, ale také samotných žáků. Důrazně na ně apelujeme, aby se takového jednání, a to zejména v současné nelehké době, zdrželi. Doporučili jsme školám, aby poučily žáky a studenty o tom, že nemají poskytovat své přihlašovací údaje třetím stranám,“ podotkla Aneta Lednová, mluvčí ministerstva školství s tím, že další informace o bezpečném vyučování se mohou školy dozvědět také v příručkách NÚKIB.

Konkrétně NÚKIB vypracoval následující materiály: Videokonference bezpečně, Bezpečná práce na dálku – doporučení pro firmy i zaměstnance a Bezpečnostní standard pro videokonference. Všechny jsou dostupné online.

Výuka ve všech školách s výjimkou mateřských a speciálních se kvůli rostoucímu počtu nakažených covidem-19 koná od 14. října na dálku. Na příští týden jsou ale kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem naplánovány prodloužené podzimní prázdniny, výuka online tedy probíhat nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám