Hlavní obsah

Podvodníci se zastřešují T-Mobilem. Přes SMS lákají osobní údaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na phishingové útoky v e-mailech si většina uživatelů už zvykla, možná i proto to kyberzločinci stále častěji zkouší přes SMS zprávy. Před novým pokusem, jak důvěřivce napálit, nyní varoval T-Mobile. Útoky opět cílí na mobilní telefony.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Falešné SMS zprávy se šíří pod hlavičkou T-Mobilu. „Chtěli bychom vás upozornit na aktuální phishingové útoky, které se šíří SMSkou. Útočníci se pomocí smyšleného požadavku na výměnu telefonního čísla snaží vylákat vaše osobní údaje,“ varoval operátor na Twitteru.

Pracovníci T-Mobilu zároveň zdůraznili, že příjemci mají podvodné zprávy přeposlat na číslo 7726. Operátor bude díky tomu moci jejich rozesílání dalším uživatelům zamezit.

Neomezená data za 199 Kč? Nesedněte podvodníkům na lep

Bezpečnost

Podobné phishingové zprávy nejsou přitom vůbec ničím výjimečným, jak pravidelně varují bezpečnostní experti. Proto je velmi důležité, aby uživatelé byli opatrní a neklikali na odkazy v podezřelých textových zprávách.

Zároveň by měli být obezřetní a nezadávat své osobní údaje na neznámých webových stránkách, aniž by si byli jisti, že jsou důvěryhodné. Je také vhodné používat silná hesla a pravidelně je měnit, aby se útočníkům ztížil přístup k citlivým informacím.

Přes SMS se šíří i viry

Prostřednictvím SMS zpráv se navíc mohou šířit klidně i škodlivé kódy. Vloni se takto šířil například virus MaliBot, který dokáže bankovní účty svých obětí pěkně provětrat. Zaměřuje se přitom výhradně na zařízení s operačním systémem Android.

Ve chvíli, kdy se mu podaří zahnízdit v napadeném zařízení, snaží se zůstat MaliBot co nejdéle nepostřehnut, aby mohl získat finanční informace – přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, ale také například ke kryptopeněženkám.

Útočníci se pak snaží získaná data využít k tomu, aby vysáli z bankovního účtu oběti klidně i všechny prostředky. Vzhledem k tomu, že v dnešní době je možné si vzít z mobilu na pár kliků i statisícové půjčky, mohou útočníci připravit svou oběť hravě i o peníze, které na účtu vůbec nemá.

Takhle kradou Čechům peníze. Přes SMS zprávy

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám