Hlavní obsah

Italský ropný a plynárenský gigant Eni se stal terčem kybernetického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská ropná a plynárenská společnost Eni se v uplynulých dnech stala terčem kybernetického útoku. Oznámili to zástupci firmy, která je největším energetickým podnikem v Itálii. Dodali nicméně, že důsledky tohoto útoku se zatím zdají být pouze malé.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Eni potvrzuje, že interní ochranné systémy v posledních dnech zaznamenaly nepovolený přístup do počítačové sítě,“ sdělil agentuře Bloomberg jeden z představitelů podniku. Dodal, že firma nyní spolupracuje s místními úřady na posouzení důsledků útoku.

Podle zdrojů obeznámených se situací firmu pravděpodobně postihl útok pomocí vyděračského programu označovaného jako ransomware.

Tyto programy oběti zablokují přístup k systému či zašifrují data a hackeři poté požadují výkupné za obnovení přístupu. Zatím není jasné, kdo je za útok zodpovědný, napsala agentura Bloomberg.

„Skupiny používající ransomware vědí, že energetické podniky mohou být ve snaze o zajištění pokračování služeb ochotné zaplatit vysoké výkupné za odblokování zasažených systémů,“ poznamenal Mirko Gatto, šéf italské firmy Yarix působící v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Upozornil, že o kybernetické útoky na evropský energetický sektor se mohou snažit také hackeři, kteří jsou ve službách nějakého státu.

Francouzskou nemocnici ochromili hackeři, zavřela pohotovost a ruší operace

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám