Hlavní obsah

Droppery nepřestávají strašit. Šíří viry na Androidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V žebříčku nejrozšířenějších hrozeb pro operační systém Android se nejčastěji objevovaly v uplynulém měsíci droppery, dokládá to nejnovější statistika antivirové společnosti Eset. Jde o specifické trojské koně, které instalují do napadeného zařízení další škodlivé kódy – nejčastěji jde o bankovní viry, které mají za cíl vysát bankovní účet či získat přihlašovací údaje.

Foto: Reuters

Maskot operačního systému Google Android (ilustrační foto)

Článek

Droppery se nejčastěji šíří prostřednictvím neoficiálních obchodů pro operační systém Android, stejně tak se ale mohou šířit prostřednictvím odkazů na diskuzních fórech a sociálních sítích. Zpravidla jsou implementovány do instalačního balíčku nějakého legitimního programu. Mají jediný úkol a tím je instalovat do zařízení další škodlivý kód.

V žebříčku deseti nejrozšířenějších škodlivých kódů pro operační systém Android obsadily droppery hned šest příček.

Absolutní prvenství nicméně patří škodlivému kódu Andreed, který patří do kategorie adwaru. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují. Útoky adwaru nejsou tak devastující jako v případě vyděračských virů, stejně ale dovedou používání telefonů a tabletů značně znepříjemnit.

Trestných činů v kyberprostoru dramaticky přibylo, hlásí policie

Bezpečnost

„Škodlivá reklama se koncem minulého roku šířila opět především prostřednictvím mobilních her, a to bez ohledu na věk uživatelů. V prosinci ho bezpečnostní specialisté objevili například ve verzi hry Bridge Constructor,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Druhá místo v žebříčku nejrozšířenějších hrozeb pro mobilní zařízení s Androidem představoval trojský kůň Agent.KEQ, kterého si lidé zpravidla pustili do zařízení sami společně s nelegální verzí nějaké hry či jiného softwaru.

Hrozby se často mění

Bezpečnostní specialisté přitom upozorňují, že hrozby pro platformu Android se mění v porovnání s ostatními sledovanými operačními systémy nejrychleji. „Očekáváme tak, že se v průběhu roku setkáme s řadou dalších škodlivých kódů, které se mohou nakonec v českém prostředí vyskytovat dlouhodobě,“ varoval bezpečnostní expert.

„Jak jsme viděli již v minulých letech, můžeme například počítat s krátkodobými útočnými kampaněmi různých backdoorů nebo malwaru zaměřeného na uživatelská hesla. Není ani vyloučeno, že se objeví nový typ sledovací aplikace porušující soukromí uživatelů, jako jsme v minulosti pozorovali například u stalkerwaru,“ uzavřel Jirkal.

V tabulce níže naleznete žebříček deseti škodlivých kódů od antivirové společnosti Eset, se kterými se uživatelé z Česka setkali v uplynulém měsíci v rámci operačního systému Android nejčastěji:

TOP 10 kybernetické hrozby v ČR pro platformu Android – prosinec 2022
1.Android/Andreed trojan (19,94 %)
2.Android/Hiddad.AYF trojan (14,70 %)
3.Android/TrojanDropper.Agent.KEQ trojan (10,37 %)
4.Android/TrojanDropper.Agent.KMZ trojan (6,25 %)
5.Android/TrojanDropper.Agent.JDU trojan (3,32 %)
6.Android/TrojanDropper.Agent.JGZ trojan (2,87 %)
7.Android/Agent.CZB trojan (2,37 %)
8.Android/Triada trojan (2,20 %)
9.Android/TrojanDropper.Agent.IVJ trojan (1,80 %)
10.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (1,75 %)

Hackeři rekrutují i nezkušené. Vydělávají miliony

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám