Hlavní obsah

Adware dál terorizuje majitele počítačů od Applu

Adware dominoval hrozbám pro počítače od Applu prakticky celý loňský rok, jinak tomu nebylo ani v prosinci. Dokládá to nově zveřejněný žebříček nejrozšířenějších hrozeb pro platformu macOS od antivirové společnosti Eset.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Prvenství v zachycených hrozbách pro platformu macOS představuje v současnosti adware Pirrit, který vévodil statistikám prakticky celý uplynulý rok. Tento nezvaný návštěvník stál za více než třetinou všech zachycených útoků.

„Adware Pirrit je součástí dlouhodobě přítomné adware rodiny a ani v následujícím roce nepředpokládáme, že by z českého prostředí úplně zmizel,“ prohlásil Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře společnosti Esetu v Brně.

Hranici desetiny všech zachycených případů v prosinci překročily podle něj také další dvě rodiny. Druhá příčka patří trojskému koni Proxy.Agent, ten se objevuje na předních místech statistiky pravidelně už od poloviny loňského roku.

Podvodníci se zaměřují na lidi, kteří pomáhají Ukrajincům, varuje statistický úřad

Bezpečnost

Trojlístek nejrozšířenějších hrozeb pro platformu macOS pak uzavírá trojský kůň Downloader.Adload. „Ačkoli adware nepatří mezi nebezpečné škodlivé kódy a v mnoha případech se jedná o legitimní reklamy, které mají zajistit finanční příjem vývojářům bezplatných aplikací, i prostřednictvím agresivních reklamních bannerů se může šířit daleko nebezpečnější malware nebo podvody,“ varoval Kropáč.

„V loňském roce jsme mohli vidět, jak útočníci zneužívají legitimní a dostupné nástroje z oblasti on-line marketingu a maskují adware za známé aplikace. Za jeho rostoucími detekcemi může být zkrátka úspěšnost v útocích na uživatele – adware si často můžeme stáhnout sami v domnění, že stahujeme nějakou legitimní a známou aplikaci nebo hru,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Reklama na webu či sociální síti

Častá je podle něj situace, kdy lidé kliknou na reklamní odkaz na nějakém webu či sociální síti. Jeho autory jsou ale místo legitimních společností útočníci. „Jakmile je adware jednou přítomen v zařízení, je poměrně obtížné ho odhalit, protože si nemusíme varovných ukazatelů hned všimnout nebo je zaměníme za nějaký jiný problém,“ doplnil Kropáč.

„Mezi varovné signály, které by nás měly na přítomnost adwaru upozornit, patří například výrazný pokles výkonu zařízení, velké množství vyskakovacích reklamních oken, která nejdou zavřít, nebo nové doplňky v internetovém prohlížeči, jejichž stažení jsme ale nepovolili. V konečném důsledku může adware sledovat naše chování na internetu a pomoci útočníkům lépe zacílit další kampaně,“ uzavřel bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled pěti hrozeb, se kterými se majitelé přístrojů s operačním systémem macOS od Applu mohli v loňském prosinci setkat nejčastěji.

TOP5 kybernetické hrozby v ČR pro macOS – prosinec 2022:
1.OSX/Adware.Pirrit (37,6 %)
2.OSX/TrojanProxy.Agent (15,1 %)
3.OSX/TrojanDownloader.Adload (10,8 %)
4.OSX/Adware.Bundlore (5,4 %)
5.OSX/Adware.InstallCore (2,2 %)

Vyšší výkon a řada dalších vychytávek. Apple odhalil dva nové MacBooky

Hardware

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry

Reklama

Související témata:

Související články

Pošlete fax. Postupim se odřízla od internetu

Kvůli obavám z možného hackerského útoku se úřady v Postupimi, hlavním městě německé spolkové země Braniborsko, odpojily od internetu, a nejsou tak schopny...

Výběr článků

Načítám