Hlavní obsah

DDoS nájezdy na české cíle na vzestupu. Nejčastěji útočí z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již druhý měsíc v řadě roste počet DDoS útoků na české cíle. Vyplývá to z analýzy kyberbezpečnostní společnosti ComSource. Bezpečnostní experti varovali, že nejčastěji jsou tyto kybernetické nájezdy vedeny z Ruska.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Zkratka DDoS znamená „Distributed Denial of Service“ a vystihuje cíl útočníků i způsob provedení útoku. Cílem je odepřít nebo znepřístupnit nějakou službu legitimním uživatelům (= denial of service).

Útok DDoS je forma kybernetického útoku, při kterém se útočníci snaží narušit nebo poškodit webovou stránku, síť nebo jinou online službu tím, že ji přetíží velkým množstvím falešných a nevyžádaných požadavků, dokud nedojde k poklesu výkonu, k omezení či výpadku služby.

Tento způsob patří k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s konfliktem na Ukrajině, kterou napadla ruská armáda předloni v únoru. To potvrzují i data kyberbezpečnostní společnosti ComSource. Nejvíce útoků na tuzemské cíle je vedeno z Ruska, neboť Česko se staví na stranu Ukrajiny.

Útoky DDoS v hlavní roli. Takto hackeři míří na cíle v Česku

Bezpečnost

„Z pohledu zemí je již dlouhodobě největší počet útoků z Ruska, žebříčku nejintenzivnějších útoků podruhé v řadě kralovalo USA, kde je umístěno obrovské množství datových center. Celkový objem odfiltrovaného škodlivého provozu se v březnu v porovnání s předchozím měsícem téměř ztrojnásobil,“ prohlásil Michal Štusák, expert na kybernetickou bezpečnost a spolumajitel společnosti ComSource.

Podle přehledu DDoS útoků zachycených službami FlowGuard přesáhl v březnu počet zemí, ze kterých na firmy a instituce v České republice útoky mířily, hodnotu 200. Nejvíce útoků bylo stejně jako v předchozích měsících z Asie, nejintenzivnější útoky opět směřovaly ze Severní Ameriky.

Konkurence i odmítnutý dodavatel

„Od února vidíme po několika měsících stagnace opět nárůst počtu i objemu DDoS útoků. Nastavený trend jejich struktury se ale nemění, již vůbec nejde o plošnou hrubou sílu a zatížení celé infrastruktury, což bylo dříve nejčastější. Útočníci se zaměřují zejména na aplikace a útočí ze serverů v datových centrech, ve kterých se jim evidentně daří pronajímat prostory,“ konstatoval Štusák.

Zdůraznil přitom, že podobné DDoS útoky nemusí být součástí hybridní války mezi Ruskem a Ukrajinou. „DDoS útoky tu s námi budou neustále a týkají se úplně všech firem a institucí. Může si je objednat například konkurence či odmítnutý dodavatel,“ varoval bezpečnostní expert.

Zdůraznil, že zdánlivě slabší útoky se hůře odhalují. „Útočníci aktivně vyhledávají otevřené síťové porty, jejichž prostřednictvím napadají přímo jednotlivé aplikační služby. Kvůli tomu ani útoky nemusí být na první pohled vidět. Celková čísla proto nejsou velká, ale negativní dopady na firmy a instituce jsou stále vysoké,“ doplnil Štusák.

Stále oblíbenější jsou podle něj útoky přímo na aplikační vrstvě. „Ty umožňují útočníkům efektivně zvýšit dopad útoků a servery provozující služby jednodušeji zahltit i menší intenzitou síťového provozu. V kombinaci se zranitelností méně obvyklých internetových protokolů a nárůstem intenzity jednotlivých útoků to ukazuje na nutnost zabezpečení nových míst v rámci firemní IT infrastruktury,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

„Junk gun“ ransomware děsí experty. Útočit může na kohokoliv

Bezpečnost

Související články

Každý čtvrtý Čech riskuje s hesly

Hesla jsou na internetu první účinnou obranou před kyberšmejdy. Bezpečnostní experti proto neustále apelují na uživatele, aby je nepodceňovali. Přesto jsou...

10 virů, které útočí na Windows nejčastěji

Agent Tesla i Formbook. V žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů, které útočí na počítače a tablety s operačním systémem Windows, figurují známé firmy....

Výběr článků

Načítám