Hlavní obsah

Každý čtvrtý Čech riskuje s hesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hesla jsou na internetu první účinnou obranou před kyberšmejdy. Bezpečnostní experti proto neustále apelují na uživatele, aby je nepodceňovali. Přesto jsou výsledky nejnovějšího průzkumu antivirové společnosti Eset alarmující. Jasně ukazují, že s hesly stále čtvrtina Čechů riskuje.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Více než polovina tuzemských uživatelů přitom vytváří taková hesla, která si dokážeme zapamatovat z hlavy. Nejčastěji je lidé podle průzkumu tvoří za použití kombinace malých a velkých písmen a číslic (43 %). Téměř srovnatelné množství dotázaných pak k těmto údajům přidává ještě speciální znaky (38 %).

Výsledná podoba hesla se ale dále liší – zatímco pětina z nás používá náhodný shluk znaků, písmen a čísel (22 %) a necelá třetina pak tzv. heslovou frázi (30 %), čtvrtina uživatelů a uživatelek stále tvoří hesla na základě osobních informací, jako je například jméno domácího mazlíčka, datum narození anebo adresa (26 %).

Jak má vypadat správné heslo? Těchto 20 nikdy nepoužívejte

Bezpečnost

„Heslo123“

Jednoduchá slovní spojení, jako je např. „heslo123“, používá 12 % dotázaných. „Ještě před několika lety byla za silné heslo považovaná náhodná kombinace velkých a malých písmen, speciálních znaků a čísel. Lidé tak začali volit sice složitá, ale krátká hesla. Dnešní automatizované nástroje na prolamování hesel využívané například v útocích tzv. hrubou silou ale dokážou taková hesla uhodnout během několika minut,“ varovala Vladimíra Žáčková, specialistka kybernetické bezpečnosti v Esetu.

„Lepší variantou je proto volit např. heslovou frázi, která by ale neměla přímo souviset s našimi osobními údaji nebo informacemi o naší rodině a koníčcích – útočníci si je totiž mohou snadno zjistit například z veřejných informací na sociálních sítích,“ konstatovala Žáčková.

Samotní uživatelé přitom hodnotí bezpečnost svého hesla nejčastěji podle jeho složitosti (64 %), délky a také podle toho, zda je heslo unikátní pro každou využívanou službu (shodně 26 %). Používání bezpečnostní aplikace, jako je například správce hesel, jako kritérium bezpečnosti je důležité pro 24 % dotázaných. Pro 17 % z nich je však bezpečnostním kritériem i to, zda je heslo dobře zapamatovatelné.

Pamatovat si všechna naše hesla z hlavy je při dnešním množství služeb a účtů, které používáme, téměř nadlidský úkol.
Vladimíra Žáčková, specialistka kybernetické bezpečnosti v Esetu

Právě na otázku, jak nejčastěji si dotázaní hesla pamatují, odpovídali, že z hlavy – v průzkumu to uvedla více než polovina z nich (54 %). Správce hesel dle průzkumu využívá jen 12 % respondentů.

„Pamatovat si všechna naše hesla z hlavy je při dnešním množství služeb a účtů, které používáme, téměř nadlidský úkol. To může opět vést k tomu, že budeme tíhnout k používání jednodušších hesel nebo stejného hesla pro více účtů, což samozřejmě nahrává kyberútočníkům a snižuje se tím celková úroveň naší digitální bezpečnosti,“ varovala bezpečnostní specialistka.

Jak má vypadat správné heslo?

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena, vhodné je používat také speciální znaky, jako je například * či #. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Vhodné je také pro jednotlivé webové služby používat různá hesla. Díky tomu se při úniku databáze jedné konkrétní služby nestane, že budou ohroženy i vaše další účty.

Vymýšlet ale neustále nová a nová hesla nemusí být pro řadu jedinců vůbec jednoduché, obzvláště když počet internetových služeb, ke kterým s přihlašujeme, neustále roste. Právě proto jsme nechali umělou inteligenci ChatGPT navrhnout 10 hesel – zadání bylo relativně jednoduché, chtěli jsme co největší bezpečnost, ale zároveň i snadnou zapamatovatelnost.

Níže uvedený přehled hesel nemusí nutně sloužit k tomu, abyste si vybrali nové heslo, ale spíše jako nápověda k tomu, jak se dají skutečně bezpečná hesla vytvářet.

1. B3zp3cN0st!

Toto heslo obsahuje kombinaci velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků, což ho činí velmi bezpečným.

2. Str0ngP@ss!

Silné heslo s kombinací číslic, písmen a speciálních znaků.

3. #SécuR1tY&Me

Kombinace velkých a malých písmen, speciálních znaků a číslic.

4. P@ssw0rdPr0tect!

Dlouhé heslo s kombinací všech potřebných prvků pro bezpečnost.

5. J3d1n3B3zp3čn0st

Kreativní kombinace číslic, písmen a speciálních znaků.

6. @Bezp3cN0st2023

Heslo, které zahrnuje aktuální rok a všechny potřebné znaky.

7. Ch@ll3ng3M3&Now

Motivační heslo s různými typy znaků.

8. Pr0tect!ngMyEm@il

Kombinace slov a speciálních znaků pro silné heslo.

9. 5@f3&Secur3M3

Kombinace číslic, písmen a speciálních znaků.

10. Cyb3rPr0t3ct10n!

Kreativní a bezpečné heslo s různými typy znaků.

Nejslabší hesla používají lidé u streamovacích platforem

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám