Hlavní obsah

Banka jí zablokovala podezřelou platbu pro známost z internetu, žena ji obešla a pak litovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citový vztah, který si na sociální síti vytvořila po měsíc trvající komunikaci 79letá seniorka z Olomoucka k údajnému doktorovi ze Sýrie, byl tak silný, že mu poslala peníze i přes varování banky. Ta jí první platbu zablokovala s tím, že jméno příjemce eviduje jako podvodné, žena to ale zkusila znovu. Přišla o desítky tisíc korun.

Ilustrační foto

Článek

„Přes vánoční svátky oslovil prostřednictvím sociální sítě 79letou ženu z Olomoucka muž, vydávající se za doktora pracujícího v Sýrii. Po asi měsíc trvající konverzaci si seniorka podle svých slov vytvořila k muži citový vztah. Ten jí slíbil, že za ní přiletí, ale je potřeba, aby o jeho uvolnění zažádala u nadřízeného,“ popsala Právu počátek případu policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Důvěřivá žena podle ní urychleně napsala e-mail na uvedenou adresu, ve kterém poprosila o dovolenou pro svého virtuálního přítele. Její žádosti bylo záhy vyhověno, avšak s podmínkou úhrady 1500 euro v bitcoinech.

Falešní opraváři hnali seniorku do banky pro peníze, policie hledá další oběti

Krimi

„Žena navštívila jednu z bank v olomouckém nákupním centru, kde platbu zadala. Přibližně hodinu nato ji kontaktovala bankovní úřednice, že transakci neprovedli, protože jméno příjemce evidují jako podvodné,“ uvedla mluvčí.

Důchodkyně o této skutečnosti informovala svého přítele, který jí napsal, že zřejmě udělala chybu ve jméně. Současně jí sdělil, že z OSN poslali novou adresu, na kterou mají být peníze zaslány.

Záchrana od vězení za desítky tisíc eur

„Žena zřejmě s vidinou libé společné budoucnosti uskutečnila druhý pokus platby, tentokrát přímo u bitcoinmatu. Zde vložila peníze ve dvou platbách. Po chvíli jí muž napsal, že peníze přišly a že za ní ještě tentýž den odlétá,“ konstatovala Vaňharová.

Údajný americký voják ošálil seniorku historkou o nemocné dceři

Krimi

Seniorka podle ní ihned zarezervovala hotel a na druhý den již seděla ve vlaku směr Praha. Během cesty se pak ale od údajného doktora dozvěděla, že jej zadrželi celníci a potřebuje, aby mu pomohla. Během chvíle obdržela na e-mail zprávu, která se tvářila, že je zaslána od policie. V ní se dočetla, že může svého přítele zachránit od 12letého vězení tak, že za něj zaplatí několik desítek tisíc euro.

Podvodníkovi vydávajícímu se za herce z tureckých komedií poslala žena z Brněnska skoro milion

Krimi

„V tuto chvíli se již celá situace zdála seniorce velmi podezřelá, další platbu již neodeslala a v následujících dnech se obrátila na policisty. Způsobenou škodu si vyčíslila na téměř 40 tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí.

Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Pachatel, pokud bude zjištěn, může jít do vězení až na dva roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám