Hlavní obsah

Falešní opraváři hnali seniorku do banky pro peníze, policie hledá další oběti

– Praha

Dva muži vydávající se za opraváře skončili ve vazbě poté, co v Praze unikali před policií. Předtím si u nich měla 71letá žena objednat opravu okapů, které ale vyměnili za méně kvalitní. Nejdřív chtěli za akci tři tisíce korun, ve finále vyúčtovali 270 tisíc a ženu vezli do banky, aby peníze vybrala. Kriminalisté narazili na další podobný případ a nyní se obrátili na veřejnost při hledání dalších poškozených.

Foto: Policie ČR

Muži, kteří se podle policie vydávali za opraváře.

Článek

O případu informoval v pátek mluvčí policie Jan Rybanský, seniorka se podle něj během září obrátila na firmu, kterou našla na internetu.

„Společnost se na webu tvářila jako firma, jejíž pracovníci provádějí opravy střech a okapů. Společně si pak domluvili podmínky a datum opravy střech. Cena ale měla být upřesněna na místě,” uvedl mluvčí.

Muž domlouval obchody s fiktivními auty. Stovky tisíc pak prohrál na automatech

Krimi

Za pár dní skutečně dorazila parta mužů se žebříkem, jenže nepostupovali podle dohody. Sundali totiž rovněž okapy, které byly v pořádku, s tvrzením, že je nutné se jich rovněž zbavit.

Foto: Policie ČR

Muži podle policie chtěli po seniorce za opravu okapu nejdřív tři tisíce korun, cena se záhy vyšplhala na 270 tisíc.

„A přidali i sumu, kolik to bude stát. Ženě se tři tisíce zdály nesmyslné, a když se proti částce i výměně ohradila, byla poslána do kuchyně, aby udělala kávu. Pravým důvodem však nebyla chuť na nápoj, ale skutečnost, aby nemohla dozorovat, případně cokoli k ‚opravám' namítat,” sdělil Rybanský.

Mámil ženy na seznamkách falešným průkazem tajné služby. Sebrala ho zásahovka

Krimi

Když žena dorazila s kávou, nestačila se divit. Okapy byly navzdory jejímu nesouhlasu vyměněny za jiné, navíc v horší kvalitě, střecha zůstala neopravená a jinak bylo vše uklizeno.

Následovalo další překvapení, a to cena.

„Zvedla se na 270 tisíc korun. Vše bez potvrzení, jinak by byla částka podle slov jednoho z mužů mnohem vyšší. Splatnost ihned na místě, nebo výběr z banky, podotkl druhý. Žena byla tímto psychologickým nátlakem a celou situací natolik paralyzována, že se nezmohla na jakýkoli odpor,” popsal incident mluvčí.

Muž nenahlásil krádež dokladů. Někdo si na ně vzal úvěr, mobil a kompenzační bonus

Krimi

Seniorka souhlasila, že ji muži odvezou do banky, aby vybrala naúčtované peníze, protože doma dala dohromady 200 tisíc, což opravářům nestačilo.

Foto: Policie ČR

Auto, ve kterém přijeli za ženou v Praze falešní opraváři.

„Po cestě se poškozené celá věc rozležela v hlavě a místo do banky směřovaly její kroky po vystoupení z vozu přímo na policejní služebnu, kde vše ohlásila. Podezřelí mezitím stačili ujet, nicméně podle udané registrační značky je policisté nedlouho poté zadrželi,” informoval mluvčí.

Soud je následně poslal do vazby s obviněním z podvodu a poškození cizí věci. Vyšetřovatelé škodu způsobenou na domu spočítali na 70 tisíc korun.

Žena z Prahy nabízela mobily a hodinky. Po zaplacení zálohy přestala komunikovat

Krimi

„Popsaný případ není jediný a v Praze jsou policisty zadokumentovány podobné případy dva. Kriminalisté však nevylučují, že jich může být více, ale nebyly nahlášeny,” uvedl Rybanský.

„Touto cestou se obracíme na případné další poškozené, kterým se popsaná situace s muži na fotografiích stala v průběhu posledních měsíců, aby kontaktovali linku 158,” dodal.

Svědci se mohou rovněž hlásit na kterékoli policejní služebně.

Foto: Policie ČR

Doklady, kterými se prokazovali muži podezřelí z podvodu při opravě okapu.

Parta samozvaných pracantů postupuje podle kriminalistů vždy stejně. V počtu dvou až čtyř lidí navodí značně tísnivou situaci vůči poškozeným seniorům a lstí navodí dojem, že sjednanou práci odvedli, ačkoli tomu tak nebylo.

Ferrari, BMW, Audi. Podvodníci zacílili na autosalony a nakupovali na falešné doklady

Krimi

„Poté systematicky na poškozené psychologicky tlačí s cílem vylákání velké částky peněz,” upřesnil Rybanský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám