Hlavní obsah

Bitcoin vládne neohroženě trhu s kryptoměnami, zvýšil podíl na 42 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin si upevnil postavení na trhu s kryptoměnami, na které loni útočila řada konkurentů - mimo jiné solana, litecoin či dogecoin, jehož propagátorem je šéf společnosti Tesla Elon Musk. Zvýšila se tak pravděpodobnost, že se trh s kryptoměnami rychle roztříští. Bitcoin jakožto nejznámější kryptoměna ale tento měsíc zastavil ztrátu svého tržního podílu, uvedla agentura Reuters.

Článek

Podle údajů společnosti CoinMarketCap, která sleduje 17 225 kryptoměn na 458 burzách, vzrostl podíl bitcoinu na kryptoměnovém trhu přibližně na 42 procent ze 39 procent před dvěma týdny.

Hodnota celého trhu dosahuje asi 1,68 bilionu dolarů (36,3 bilionu Kč). Bitcoin svůj podíl na trhu zvýšil poprvé od poklesu z maxima 46 procent v polovině loňského října.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Účastníci trhu upozorňují, že je příliš brzy, aby se dalo hovořit o trendu. Připomínají, že bitcoin sice překonal výkonnost odvětví, ale celý trh s kryptoměnami tento měsíc klesl. Někteří ale tvrdí, že zavedená kryptoměna s třináctiletou historií by mohla oproti svým konkurentům nadále těžit z opatrnějšího investičního klimatu.

„Pokud nechuť investorů riskovat přetrvá, bitcoin bude vysávat likviditu na kryptoměnovém trhu,” konstatoval Matthew Dibb ze společnosti Stack Funds.

Bitcoin dál padá. A celý kryptoměnový trh s ním

Internet a PC

Většina kryptoměn kopíruje bitcoin

Většina kryptoměn stále přebírá své cenové podněty od bitcoinu. Někteří manažeři fondů ale očekávají, že v průběhu letošního roku se cenový vliv největší kryptoměny bude zmenšovat.

Začátek roku byl pro kryptoměny krušný, investoři utíkali před rizikem. Dvacetiprocentní pokles bitcoinu v lednu na úroveň kolem 37 000 dolarů je mezi nejznámějšími kryptoměnami ten nejmenší. Ethereum, což je druhá největší kryptoměna, odepsalo za stejné období asi 34 procent.

Kryptoměny, které jsou napojeny na blockchainy používané k vytváření decentralizovaných finančních aplikací, ztratily ještě více. Kryptoměna solana, jejíž cena se v roce 2021 zvýšila stonásobně, se propadla o 47 procent. Kryptoměna polkadot klesla o 41 procent.

Výprodej, který začal v prosinci, zaznamenal nižší obchodované objemy než předchozí masivní výprodej bitcoinu z loňského května. Tehdy se kryptoměna za devět dnů propadla na polovinu.

„Rozmezí mezi 30 000 a 40 000 dolary po dobu několika týdnů či dokonce měsíců by mě nešokovalo,” řekl spoluzakladatel decentralizované burzy Domination Finance Michal Cymbalisty. Obavy z dlouhého útlumu kryptoměn považuje za přehnané.

Výrazný vzestup a následný pád. Musk si pohrál s kurzem dogecoinu

Internet a PC

Kanárek v uhelném dole

Někteří analytici považují solanu za „kanárka v uhelném dole”. Připomínají, jak výrazně cena této kryptoměny loni vzrostla a jak hluboký byl její nedávný propad. Analytici banky JP Morgan tuto kryptoměnu přezdívají „zabiják etherea”. Poukazují přitom na využití solany v oblasti nezaměnitelných tokenů (NFT), díky čemuž solana získává podíl na trhu na úkor druhé největší kryptoměny. Podle analytiků britské centrální banky by se solana „mohla stát Visou ekosystému digitálních aktiv”.

Solana má tržní kapitalizaci přes 28 miliard dolarů, což z ní podle serveru CoinGecko činí sedmou největší kryptoměnu na světě.

„Solana je v rámci kryptosystému spekulativním aktivem, takže pokud poroste, zvýší se také apetit po ostatních alternativách bitcoinu,” uvedl Dibb ze Stack Funds. Varoval, že pokud se chuť riskovat ještě sníží, může se to velmi negativně odrazit na některých kryptoměnách. Ty podle něj stále nejsou uchovateli hodnoty.

Výrazný propad následovaný mírným růstem. Bitcoin stojí 36 000 dolarů

Internet a PC

Co je bitcoin

Nejznámější kryptoměna v otevřené, zcela decentralizované internetové platební síti. Získává se tzv. počítačovou těžbou. Lze jí platit jen jednou, použít lze i zlomek bitcoinu. Celkové množství je omezené zdrojovým kódem sítě. Většina bitcoinů bude zřejmě vytěžena do konce dekády, ale jinak těžba může trvat ještě století. Na světě jsou tisíce podobných digitálních měn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám