Hlavní obsah

Pošlete fax. Postupim se odřízla od internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupim

Kvůli obavám z možného hackerského útoku se úřady v Postupimi, hlavním městě německé spolkové země Braniborsko, odpojily od internetu, a nejsou tak schopny poskytovat občanům některé základní služby. Podle serveru politického magazínu Spiegel téměř 180tisícové město nemůže například vydávat rodné listy, přihlašovat a odhlašovat vozidla nebo zpracovávat žádosti o podporu na bydlení. Občanům radí, ať se na úřady obrací telefonicky, nebo faxem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Internetové spojení se světem Postupim přerušila ve čtvrtek na základě varování bezpečnostních úřadů o bezprostředně hrozícím útoku hackerů. Od té doby ho neobnovila, a nejméně do konce týdne tak neučiní. „Varování jsme vzali velmi vážně a okamžitě jsme preventivně reagovali, abychom ochránili data občanek a občanů,“ uvedl primátor Mike Schubert.

Od té doby nemají zaměstnanci města přístup k databázím, které pro svou práci potřebují, a nemohou ani reagovat na e-maily od občanů.

Znovu navázat spojení s internetovým světem se Postupim chystá až v příštím týdnu, a to krok za krokem po rozsáhlých bezpečnostních testech. Postup chce také konzultovat s bezpečnostními úřady.

Proruští hackeři vyřadili naráz 200 estonských webů z provozu

Bezpečnost

Městský úřad v Postupimi se stal terčem hackerského útoku už začátkem roku 2020. Zhruba na týden potom vypnul všechny své servery. S podobnými útoky mají v posledních letech zkušenosti i další města, ale třeba také nemocnice. Před dvěma lety kvůli takovému útoku na nemocnici v Düsseldorfu zemřela jedna pacientka.

V Česku je zřejmě nejznámější případ nemocnice v Benešově, kterou na konci roku 2019 hackerský útok vyděračského viru zcela ochromil a způsobil jí škodu ve výši téměř 60 milionů korun.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Obří útok na USA a další země. Hackeři ochromili stovky firem, chtějí 1,5 miliardy

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám