Hlavní obsah

Podvodníci se zaměřují na lidi, kteří pomáhají Ukrajincům, varuje statistický úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dnech se šíří internetem podvodné zprávy, v nichž se kyberzločinci zaměřují na jedince z Česka, kteří pomáhají Ukrajincům utíkajícím před válkou v jejich zemi. Upozornil na to Český statistický úřad (ČSÚ), jehož jméno podvodníci zneužívají.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Český statistický úřad upozorňuje na zneužití svého jména v souvislosti s podvodnou výzvou k účasti na údajném průzkumu prováděném za účelem ubytování válečných uprchlíků,“ varoval mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Podle něj se lidé mohou nechat snadno napálit, neboť dotazník je rozesílán z internetové domény czuso.cz, která se velmi podobá oficiální webové stránce úřadu www.czso.cz. V dotazníku jsou navíc použita loga úřadu i několika dalších tuzemských institucí, a dokonce i jména reálných zaměstnanců ČSÚ.

„Informace obsažené v samotném textu mailu i přiložený dotazník jsou mystifikací. V případě statistických šetření prováděných přímo úřadem je totožnost tazatele navíc vždy možné ověřit,“ zdůraznil mluvčí.

Litva, Itálie i Polsko. Proruští hackeři mají po Česku na mušce další cíle

Bezpečnost

Útok z Ruska?

Zmiňovaná doména czuso.cz je registrovaná prostřednictvím ruského hostingu REG.RU. Prostřednictvím REG.RU si ale může doménu zaregistrovat prakticky kdokoliv, a to i z druhého konce planety. Nelze tedy s jistotou tvrdit, že za podvodným dotazníkem stojí skutečně kyberzločinci z Ruska.

Pozor je navíc nutné dávat i na zprávy zasílané z jiných domén, neboť útočníci jich mohou využívat více.

Foto: Novinky

Doména czuso.cz je registrovaná prostřednictvím ruského hostingu REG.RU.

Cílem podvodného dotazníku může být pouze zvýšení napětí vůči ukrajinským uprchlíkům přebývajícím v Česku a frustrace, neboť takové zprávy jsou rozesílány i lidem, kteří svůj domov Ukrajincům nenabídli.

Stejně tak ale může jít kyberzločincům o vylákání citlivých osobních dat od uživatelů, která mají na černém trhu cenu zlata. V případě odpovědi na dotazník mohou na důvěřivce cílit další útoky.

„Uživatelům doporučujeme na tento e-mail nereagovat a rovněž varujeme před dalším šířením tohoto podvodného obsahu,“ uzavřel Cieslar.

Podvodníci cílí na žadatele o příspěvky

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám