Hlavní obsah

Muž uvěřil, že má na virtuálním účtu bitcoiny. Přišel o statisíce

Na touhu přijít lacino k velkým penězům doplatil muž (59) z okolí Uničova na Olomoucku. Uvěřil telefonátu, že má na virtuálním účtu pěknou sumu peněz, nakonec ale přišel o více než 440 tisíc korun. Navíc šlo o půjčené peníze, úvěr totiž jménem muže sjednal neznámý podvodník. Právo o případu informovala v úterý policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Muže v polovině listopadu telefonicky kontaktoval neznámý volající s informací, že na virtuálním účtu má k dispozici bitcoiny ve výši téměř 150 000 korun, a ptal se, jestli je bude chtít dále investovat, či prodat.

„Muž se rozhodl pro druhou variantu s tím, že si přál bitcoiny zpeněžit a finance vybrat. Za účelem vyplacení finanční částky sdělil volajícímu údaje ke svému bankovnímu účtu,“ uvedla mluvčí.

Krátce nato podle ní muž obdržel SMS zprávu, ze které se dozvěděl, že mu na konto přišlo přes 440 000 korun. „Neznámý volající mu sdělil, že o nic zvláštního nejde, že je potřeba peníze takzvaně přetransferovat,“ konstatovala Vaňharová.

Ještě mu popřál, ať si peníze užije

Důvěřivec následně obdržel téměř čtyři desítky potvrzovacích SMS zpráv k provedení plateb ze svého účtu. Ve všech případech transakce potvrdil a z konta tak odeslal téměř celou přijatou sumu. „Volající mu na závěr uvedl, že mu jeho peníze ve výši 150 000 korun přijdou za několik minut a že si je má užít,“ podotkla mluvčí.

Muž o pár dnů později zavítal do internetového bankovnictví, ve kterém zjistil, že mu slíbený finanční obnos nepřišel, a nadto si podvodník jeho jménem na jeho bankovním účtu sjednal úvěr právě ve výši přes 440 000 korun. Odchozí platby navíc vlastnoručně podvodníkovi potvrdil a celou úvěrovou částku tak nechal ze svého konta odejít.

„Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ doplnila Vaňharová.

Manželský pár z Olomoucka se těšil na výnosy z bitcoinu, přišel o 600 tisíc korun

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám