Hlavní obsah

Pirrit stojí v Česku za každým druhým útokem na počítače od Applu

Útoků škodlivého kódu Pirrit stále přibývá. Zatímco v srpnu stál za čtyřmi útoky na platformu macOS z deseti, v září to bylo již za každým druhým kybernetickým nájezdem. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Adware je pro uživatele v Česku velmi častou hrozbou, neplatí to přitom pouze pro platformu macOS, ale také pro Windows. Pravdou nicméně je, že v rámci systému od Applu jsou čtyři z pěti zachycených nejčastějších hrozeb právě adware.

„Adware je škodlivý software, který zahltí zařízení agresivní formou reklamy a uživateli ztíží práci na zařízení a při surfování na internetu. I když nepředstavuje přímé riziko, je potřeba mít se před tímto typem malware na pozoru,“ uvedl Jiří Kropáč, vedoucí viruslabu Esetu v Brně.

Viry se nevyhýbají ani počítačům od Applu. Tyto jsou nejrozšířenější

Bezpečnost

To platí i v případě Pirritu, který měl v minulém měsíci podíl mezi hrozbami více než 50 %. „Adware Pirrit se nejčastěji ukrývá pod aplikacemi typu Adobe Flash Player nebo File Finder, které jsou ovšem falešné. Před stažením neoficiální aplikace Adobe Flash Player by měla uživatele varovat skutečnost, že jediná legitimní verze této aplikace byla vývojáři vloni ukončena,” prohlásil Kropáč.

„Pokud uživatel vidí k bezplatnému stažení jinak drahý profesionální program nebo trendy hru, je velmi pravděpodobné, že spolu s ní stáhne i malware. Doporučujeme proto veškeré programy stahovat výhradně z oficiálních zdrojů,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Adware, co stahuje další adware

Druhým nejčastěji zachyceným škodlivým kódem byl Bundlore. Opět jde přitom o adware, který přitom do napadeného zařízení může stahovat i další adware.

„Obvykle ho útočníci vydávají za jinou aplikaci, případně je k jiné aplikaci přibalený a v praxi se projeví jako rozšíření pro webový prohlížeč,“ varoval Kropáč.

„S vyšším počtem detekcí se v září objevil také downloader Adload. Tento trojský kůň se snaží uživatele přimět ke stažení programů, které se tváří jako video kodeky. Obvykle je to pod záminkou zhlédnutí nějakého virálního videa, které se rychle šíří po internetu. Výsledkem není instalace video kodeku, ale stažení dalšího škodlivého kódu, který zobrazuje nevyžádanou reklamu nebo sbírá citlivé informace o uživateli a jeho chovaní na internetu,” uzavřel bezpečnostní expert.

Další škodlivé kódy, které v minulém měsíci ohrožovaly tuzemské uživatele macOS nejčastěji, naleznete v tabulce níže.

TOP 5 kybernetických hrozeb v ČR pro macOS – září 2021
1.OSX/Adware.Pirrit (56,12 %)
2.OSX/Adware.Bundlore (11,22 %)
3.OSX/TrojanDownloader.Adload (4,08 %)
4.OSX/Adware.Spigot (2,04 %)
5.OSX/Adware.Genieo (1,02 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám