Hlavní obsah

Trojský kůň terorizuje počítače od Applu v Česku, krade uživatelská data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojí za každým pátým útokem na počítače od společnosti Apple, který byl v uplynulém měsíci v České republice zachycen. Řeč je o trojském koni Downloader.Adload, který je rizikem pro soukromí uživatelů. Před hrozbou varovali bezpečnostní experti Esetu.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

Trojský kůň Downloader.Adload byl v uplynulém měsíci tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem, alespoň tedy co se útoků na stroje s logem nakousnutého jablka týče.

Nejde sice o žádnou zcela novou hrozbu, alarmující je však nárůst počtu detekcí. V meziměsíčním srovnání totiž podíl tohoto nezvaného návštěvníka mezi dalšími škodlivými kódy pro platformu macOS poskočil ze 7,1 % na 17,3 %.

Je tedy evidentní, že se kyberzločinci snaží daleko častěji propašovat tohoto záškodníka na disky nic netušících uživatelů. „Trojský kůň Downloader.Adload je typem škodlivého kódu, který poté, co infikuje zařízení, do něj dál stahuje nějaké komponenty nebo doplňky pro internetový prohlížeč, ale bez vědomí uživatele,“ varoval Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Špehovali majitele iPhonů. Apple je žene k soudu

Bezpečnost

Upravené výsledky vyhledávání

„Uživatelé většinou hned nepoznají, že mají v zařízení něco, co tam nepatří. Upozornit je může ale zvýšené množství reklamních oken, která se jim při prohlížení internetu zobrazují,“ konstatoval Kropáč.

Varoval, že nezvaný návštěvník je hrozbou pro uživatelská data: „Downloader.Adload, podobně jako další škodlivé kódy na platformě macOS, se většinou projevuje velmi nenápadně a útočníkům například dobře slouží ke šmírování komunikace uživatelů nebo k přizpůsobení výsledků vyhledávání v prohlížeči.“

Takto upravené výsledky vyhledávání mohou být v konečném důsledku pro uživatele také velmi nebezpečné, útočníci je mohou relativně snadno přesměrovat na webové stránky se zavádějícím nebo podvodným obsahem či daleko závažnějšími typy malwaru, jako je například spyware.

Uživatelé otevřou vrátka sami

Uživatelé počítačů od Applu se často milně domnívají, že se jich podobné hrozby vůbec netýkají. Zpravidla tak vůbec neřeší ani žádné zabezpečení formou antiviru. Je sice pravdou, že na platformu Windows cílí daleko více škodlivých kódů, ostražitost je ale namístě také u dalších operačních systémů, macOS nevyjímaje.

Na macOS nejčastěji pustí škodlivé kódy samotní uživatelé, když se snaží ušetřit a stahují programy z neoficiálních zdrojů. Jsou totiž přibaleny k instalátorům falešných her či aplikací, což je i případ trojského koně Downloader.Adload. Místo přehrávače videa si tak nevědomky do svého počítače nainstalují malware.

Nárůst o alarmujících 81 %. Podvodů v Česku dramaticky přibylo

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro iOS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám