Hlavní obsah

Baidu ukáže příští měsíc vlastního chatovacího robota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská společnost Baidu hodlá v březnu představit svou alternativu chatovacího robota ChatGPT s názvem Ernie Bot. Píše o tom server CNBC. Popularita ChatGPT podporovaného společností Microsoft strmě roste díky jeho schopnosti konverzovat lidským hlasem, vytvářet podle jednoduchých pokynů texty od básní a esejů až po obchodní smlouvy nebo pomoct při programování. ChatGPT ale není v Číně navzdory velkému tamnímu zájmu oficiálně dostupný.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nejdříve vložíme do vyhledávače Baidu Ernieho bota a v březnu ho zpřístupníme veřejnosti,“ řekl ve středu generální ředitel společnosti Baidu Robin Li.

Baidu a další čínské firmy oznámily, že podobnou technologii vyvíjejí. Baidu v Číně, kde je Google zakázán, provozuje dominantní vyhledávač. Google pokrývá téměř celý globální trh s mobilním vyhledáváním, společnost Baidu je podle lednových údajů firmy Statcounter druhá, ale s podílem menším než jedno procento.

Společnost Baidu zahájila svůj projekt Ernie v roce 2019 a vyvinula jej s více než 100 miliardami parametrů, řekl Li, který zdůraznil jeho silné stránky specifické pro čínskou kulturu. „Je trénován tak, že každý den obsluhuje miliardy požadavků na vyhledávání od uživatelů a dalších aplikací,“ dodal. Není ale jasné, jak se schopnosti Ernieho bota vyrovnají chatovacímu robotovi ChatGPT.

ChatGPT v Číně nefunguje. Velkému zájmu navzdory

Internet a PC

Kromě čínských firem se s podobnými verzemi umělé inteligence chystají přicházet rovněž americké technologické společnosti. Odkazují se na ChatGPT, ale odkrývají pouze málo podrobností o tom, na čem samy pracují.

Start-up databázového softwaru PingCap už na trhu produkt založený na ChatGPT má. Podle viceprezidenta společnosti umožňuje klientům během několika sekund analyzovat provozní data jejich společností – například nejprodávanější modely aut –, aniž by museli znát počítačový programovací jazyk.

Ovšem třeba vyhledávací nástroj Googlu Bard založený na umělé inteligenci vykázal chybovost. Společnost požádala zaměstnance, aby špatné odpovědi přepsali, uvedla CNBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám