Hlavní obsah

Prohlížeč Edge a vyhledávač Bing budou využívat umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmond

Společnost Microsoft do vyhledávače Bing a prohlížeče Edge zapojí umělou inteligenci. S odvoláním na oznámení americké softwarové firmy o tom informovala agentura Reuters. Firma do vývoje umělé inteligence start-upem OpenAI už investovala miliardy dolarů. Spuštění chatovacích robotů poháněných umělou inteligencí, které mají konkurovat systému ChatGPT z dílny OpenAI, už oznámil i Google, ale také čínská společnost Baidu.

Foto: archív tvůrců

Internetový prohlížeč Microsoft Edge

Článek

„Tato technologie přetvoří prakticky každou kategorii softwaru,“ konstatoval šéf Microsoftu Satya Nadella na brífinku pro novináře.

Výkonů generativní umělé inteligence, která dokáže na základě pokynu vytvořit prakticky libovolný text nebo obrázek, si všímají média, odborná veřejnost i uživatelé od listopadu, kdy OpenAI zpřístupnila program ChatGPT.

Vyhledávač Bing bude poháněn umělou inteligencí a poběží na novém „velkém jazykovém modelu“ nové generace, který je výkonnější než ChatGPT, uvedl na brífinku Yusuf Mehdi, který zodpovídá za spotřebitelský marketing. Chatovací robot pomůže uživatelům upřesnit dotazy, poskytne relevantnější a aktuálnější výsledky, a dokonce usnadní nakupování.

Microsoft chce investovat přes 223 miliard do ChatGPT

Internet a PC

Microsoft nyní hodlá technologii OpenAI prodávat svým zákazníkům v odvětví cloudových služeb. Technologii nasadí i do sady svých produktů, včetně vyhledávání.

Google v pondělí představil svého chatovacího robota nazvaného Bard. Umělou inteligenci také plánuje zapojit do svého vyhledávače. Ten by pak mohl syntetizovat výsledky vyhledávání, pokud internet neposkytuje jednoduchou odpověď.

Rozhodnutí Microsoftu aktualizovat svůj prohlížeč Edge zintenzivní konkurenci s populárním Chrome od Googlu.

Soupeření v oblasti vyhledávání je nyní v oboru zásadní, myslí si analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush Securities. Microsoft by mohl s pomocí technologie start-upu OpenAI zvýšit svůj podíl na trhu, který nyní činí devět procent, na úkor Googlu. „Microsoft chce tuto bitvu na poli umělé inteligence vyhrát,“ uvedl Ives.

Minulý týden Microsoft oznámil, že umělá inteligence bude například generovat poznámky ze schůzek na platformě Teams či navrhovat prodejcům odpovědi na e-maily v aplikaci Viva Sales.

Umělá inteligence může zvyšovat rizika porušování lidských práv

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám