Hlavní obsah

Audiokazety zažívají po šedesáti letech renesanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne audiokazeta, řada čtyřicátníků a padesátníků si vybaví svoje dětství. I když by se mohlo zdát, že v době streamovacích platforem nebude mít nikdo o kazety zájem, opak je pravdou. Jejich popularita poslední dekádu roste. V pondělí přitom oslavily audiokazety kulaté výročí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vůbec první audiokazeta totiž byla veřejnosti představena 28. srpna 1963 na tradiční výstavě rozhlasové a televizní techniky IFA v Berlíně, která se postupně přerodila v největší technologický veletrh v Evropě.

První kazetu ukázala světu nizozemská společnost Philips. Tímto symbolickým krokem v podstatě započal vývoj nového způsobu zaznamenávání zvuku – společně s první audiokazetou byl totiž odhalen také první přenosný kazetový magnetofon EL 3300.

Průlomový přístroj vyrobený z umělé hmoty vážil 1,5 kilogramu a mohl být přenášen. Pro napájení byly nezbytné baterie. K přístroji byl dodáván mikrofon, taška a takzvaná kompaktní kazeta s kapacitou až dvakrát třicet minut nahrávání.

Kazetový magnetofon Philips EL 3300

Nad kompaktními disky se po čtyřech dekádách stahují mračna

Hardware

Sony i Grundig

Vlak si nechtěla nechat ujet německá firma Grundig, která následující rok představila vlastní kazetový přehrávač.

Rozšíření audiokazet do širšího používání přišlo v první polovině sedmdesátých let díky zařízením jako autorádia s přehrávačem a později přenosným přehrávačům známým jako walkmany, za kterými stála společnost Sony. Výrobci spotřební elektroniky postupně řešili hlavní nedostatky tohoto média a snažili se je eliminovat.

V 90. letech začaly audiokazety čelit výzvě digitálních technologií. Nejdříve se objevil kompaktní disk, který v roce 1982 zahájil novou éru zvukového záznamu. A následný příchod formátu MP3 zájmu o audiokazety také příliš nepřidal.

Audiokazety se však navzdory sílící digitální konkurenci nepřestaly nikdy prodávat, dodnes se na nich vydávají nová hudební alba. Vděčit za to mohou i velkým jménům, jako jsou Arctic Monkeys, Harry Styles a Florence + the Machine.

Stejné popularity jako v době své největší slávy samozřejmě audiokazety nyní nedosahují, nicméně Britský fonografický průmysl (BPI) letos uvedl, že jejich popularita neustále roste, a to již po dobu 10 let. Celkový počet prodaných kazet vzrostl podle serveru NME jen v Británii z 3823 v roce 2012 na více než 195 000 v loňském roce.

Otec audiokazet zemřel předloni

Šedesátého výročí, které připadá na toto pondělí, se bohužel už nedožil otec audiokazet Lou Ottens. Někdejší zaměstnanec Philipsu, který se mimochodem podílel i na vývoji kompaktního disku, zemřel v březnu 2021 v Nizozemsku ve věku 94 let.

Foto: Profimedia.cz

Lou Ottens na archivním snímku z roku 2013

Zemřel Lou Ottens, vynálezce audiokazety

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

První počítačová myš byla ze dřeva

O uplynulém víkendu jsme si připomínali smutné výročí. V neděli uplynulo deset let od doby, kdy ve věku 88 let zemřel Douglas C. Engelbart – vynálezce...

Výběr článků

Načítám