Hlavní obsah

Zemřel Lou Ottens, vynálezce audiokazety

Zemřel Nizozemec Lou Ottens, který jako zaměstnanec Philipsu vynalezl audiokazetu a podílel se také na vývoji kompaktních disků. Bylo mu 94 let, informoval server DutchNews.nl.

Foto: Profimedia.cz

Lou Ottens

Článek

Ottens začal jako čerstvý inženýr pracovat pro Philips v roce 1952. O osm let později se stal vedoucím oddělení vývoje produktů. Za rok se svým týmem představil první přenosný magnetofon, kterého se prodalo přes milion kusů.

První audiokazetu Philips představil s heslem „menší než krabička cigaret“ na veletrhu elektroniky v roce 1963. Ottensovi se podařilo uzavřít dohodu s japonskou společností Sony, která mechanismus patentovaný Philipsem použila a z její po celém světě prodávané kazety se stal standard. Audiokazet se prodalo přes sto miliard.

Ottens se později podílel i na vývoji disků CD, které též do obecného užívání dostala dvojice firem Philips a Sony. Těchto nosičů se prodalo přes 200 miliard kusů.

Nejvíce prý litoval toho, že jako první přišla s vynálezem walkmanu, který považoval za ideální využití kazety, firma Sony, a nikoliv jeho domovský Philips. K nedávnému oživení zájmu o audiokazety Ottens skepticky poznamenal, že „zvuk CD nic nepřekoná“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám