Hlavní obsah

Apple ustupuje tlaku EU, mění pravidla pro hudební streamovací aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká společnost Apple představila opatření, která usnadní aplikacím pro streamování hudby v jejím obchodě App Store v Evropském hospodářském prostoru, tedy v zemích EU, Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu, informovat uživatele o dalších způsobech nákupu digitálních služeb. Firma se tak snaží vyhovět požadavkům EU, uvedla agentura Reuters.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Logo firmy Apple

Článek

Oznámení přichází několik týdnů poté, co EU udělila Applu pokutu 1,84 miliardy eur (46,6 miliardy Kč) za to, že prostřednictvím omezení ve svém obchodě App Store narušuje konkurenci v oblasti streamování hudby. Evropská komise (EK) v březnu uvedla, že omezení Applu jsou nekalými obchodními praktikami a že by firma měla s takovým jednáním přestat.

Po vyšetřování vyvolaném stížností švédské streamovací služby Spotify v roce 2019 EK loni obvinila Apple, že švédské firmě a dalším společnostem brání v informování uživatelů o možnostech platby i mimo jeho obchod App Store.

Apple mění pravidla. Takto se budou nově instalovat aplikace do iPhonů

Internet a PC

Apple nově oznámil, že povolí vývojářům aplikací pro streamování hudby, aby požádali uživatele o poskytnutí jejich e-mailové adresy pro zaslání odkazu na webové stránky vývojáře, kde si mohou zakoupit digitální hudební obsah nebo služby, a aby je vývojáři informovali o tom, kde a jak lze položky zakoupit a za jakou cenu. Podle Applu to poskytuje ještě větší flexibilitu aplikacím pro streamování hudby, včetně služby Spotify, která má na evropském trhu podíl 56 procent.

Apple upozornil, že rozhodnutí EK se netýká možnosti účtovat si provizi za všechny nástroje, technologie a služby, které poskytuje.

Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu 1,8 miliardy eur

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám