Hlavní obsah

Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu 1,8 miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká technologická společnost Apple dostala od Evropské komise (EK) pokutu více než 1,8 miliardy eur (přes 45 miliard Kč). Sankce je za to, že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store, oznámila v pondělí komise. Pro Apple je to první pokuta, kterou od antimonopolního orgánu Evropské unie dostal. Apple hodlá rozhodnutí napadnout u soudu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo společnosti Apple

Článek

Vyšetřování odstartovala stížnost, kterou v roce 2019 podala na Apple švédská streamovací služba Spotify.

„Apple po desetiletí zneužíval svého dominantního postavení na trhu distribuce aplikací pro streamování hudby prostřednictvím obchodu App Store,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Apple pohřbil projekt vlastního auta, vývoj trval 10 let

AutoMoto

„Dělal to tím, že omezoval vývojáře v informování spotřebitelů o alternativních a levnějších hudebních službách dostupných mimo ekosystém Applu. To je podle antimonopolních pravidel EU nezákonné,“ dodala.

Apple rozhodnutí EU kritizuje a hodlá je napadnout u soudu. „Rozhodnutí bylo přijato navzdory tomu, že Evropská komise nezjistila žádné věrohodné důkazy o škodách pro spotřebitele. Ignoruje realitu trhu, který prosperuje, který je konkurenční a který rychle roste,“ uvedla americká firma ve sdělení, z něhož cituje agentura Reuters.

Apple dodal, že největší přínos z tohoto rozhodnutí bude mít firma Spotify. Její představitelé se s lidmi z EK setkali v této záležitosti více než pětašedesátkrát, uvedl Apple.

Obří pokuta kvůli platbám

Společnost Apple se zároveň všemožně snaží vyhnout vysoké pokutě, která jí v rámci EU hrozí kvůli službě Apple Pay. V lednu tak nabídla EK ústupky, kterými se snaží obvinění z porušování pravidel hospodářské soutěže urovnat.

EK kritizuje Apple za to, že omezuje přístup ostatních vývojářů k potřebnému hardwaru a softwaru ve svých mobilech a tabletech. Tím podle Komise brání rozvoji alternativních mobilních peněženek, což je v rozporu s antimonopolními pravidly.

Apple naopak argumentuje, že jeho aplikace Apple Pay je pouze jednou z mnoha možností platby na trhu.

V případě, že se obvinění EK potvrdí, může být Apple pokutován až do výše deseti procent z jeho ročních tržeb. Ty v posledním finančním roce dosáhly 365 miliard dolarů, což znamená, že maximální pokuta by mohla dosáhnout astronomických 36 miliard dolarů, tedy přibližně 857 miliard korun.

Applu hrozí obří pokuta kvůli platbám. Spor v EU se snaží urovnat

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám