Hlavní obsah

Přechod z iPhonu na Android bude jednodušší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Společnost Apple značně zjednoduší proces přechodu z iPhonu na konkurenční chytré telefony s operačním systémem Android od Googlu. Americký technologický gigant tak vyjde vstříc uživatelům, kteří z jakéhokoliv důvodu už nechtějí používat smartphone s logem nakousnutého jablka. Informovali o tom zástupci Applu v oficiálním prohlášení.

Foto: Apple

Ilustrační foto

Článek

Apple se k tomuto rozhodnutí neodhodlal sám od sebe, jde o přímou reakci na nová evropská pravidla, konkrétně Nařízení o digitálních trzích (DMA). Toto nařízení má za cíl podpořit větší konkurenci a otevřenost digitálních trhů.

I když zástupci Applu informovali o zjednodušení procesu přechodu na jinou platformu tento týden ve čtvrtek, uživatelé budou nový systém moci využívat až od podzimu nadcházejícího roku.

V dnešní době již existují aplikace od Googlu, které umožňují přenos dat z iPhonu na Android. Tyto programy si ale zpravidla s přenosem některých dat neporadí.

Apple vyhoví EU, otevře své systémy konkurentům

Software

Snadnější přenos dat mezi prohlížeči

Apple chystá i další změny, které přijdou dřív než zmiňovaný nástroj pro přechod mezi platformami. Americký technologický gigant chce například implementovat funkci pro snadnější přenos dat mezi webovými prohlížeči na stejném zařízení, což je jeden z dalších požadavků DMA zaměřených na zvýšení konkurence mezi prohlížeči.

Tato funkce by měla být dostupná ještě před koncem letošního roku, maximálně na začátku roku 2025.

V letošním roce již Apple některé změny kvůli tlaku Evropské unie (EU) přijal. Dovolil například na iPhonech instalovat aplikace i z jiných zdrojů než prostřednictvím oficiálního App Storu.

Další změnou je povolení alternativních platebních systémů. Uživatelé tak už nebudou muset využívat pouze řešení od Applu, ale budou moci provádět platby klidně i přímo ve hrách a dalších aplikacích. V konečném důsledku by z toho měli těžit samotní uživatelé, kteří nebudou muset platit navíc poplatky přímo Applu.

Otevřený digitální trh

Tento týden vstoupila v EU v platnost přísnější pravidla pro velké online platformy. Evropská komise již identifikovala 22 služeb od šesti společností jako tzv. „gatekeepery“, na něž se nová nařízení vztahují.

Seznam zahrnuje přední americké technologické společnosti jako Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft a Alphabet – mateřskou společnost Googlu – a také čínskou platformu pro sdílení videí TikTok, vlastněnou společností ByteDance.

Jedním z klíčových požadavků DMA je, že tyto firmy nesmí dávat přednost vlastním službám před službami konkurence, což má za cíl podpořit spravedlivější a otevřenější digitální trh.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o Akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a Akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu 1,8 miliardy eur

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám