Hlavní obsah

Apple čelí v Británii miliardové žalobě kvůli poplatkům v App Storu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1500 vývojářů se spojilo v soudním tažení proti společnosti Apple. Vadí jim poplatky v obchodě App Store, žaloba je považuje za nadměrné, jako satisfakci za dosavadní příkoří přitom požaduje odškodné 785 milionů liber (zhruba 22 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Logo firmy Apple.

Článek

Agentura Reuters poukázala na to, že divize služeb firmy Apple, která zahrnuje právě i obchod App Store, zažívá v posledních letech prudký růst tržeb. Ty se nyní pohybují kolem 20 miliard dolarů (zhruba 435 miliard Kč) za čtvrtletí.

Poplatky 15 až 30 procent, které firma účtuje některým výrobcům aplikací za využívání svého platebního systému, jsou nicméně terčem kritiky ze strany vývojářů. Zabývají se jimi rovněž antimonopolní úřady v několika zemích.

Apple dostal v Nizozemsku desátou pokutu. Kvůli obchodu App Store

Hry a herní systémy

Společnost Apple je známá především výrobou chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad. Žalobu podal jménem 1566 vývojářů aplikací profesor Sean Ennis z Centra pro politiku v oblasti hospodářské soutěže na vysoké škole University of East Anglia.

„Poplatky, které Apple účtuje vývojářům aplikací, jsou nadměrné, což je možné pouze díky jeho monopolu v distribuci aplikací na iPhony a iPady,“ prohlásil Ennis. „Tyto poplatky jsou samy o sobě nespravedlivé a představují nekalou cenovou politiku. Poškozují vývojáře aplikací i kupce aplikací,“ dodal.

Společnost Apple už dříve uvedla, že 85 procent vývojářů v obchodě App Store žádné poplatky neplatí. Vedení amerického počítačového gigantu naopak tvrdí, že prostřednictvím obchodu App Store pomáhá vývojářům, a to i těm evropským, zajistit přístup k trhům a k zákazníkům ve 175 zemích po celém světě.

Nová konkurence pro ChatGPT. Práce na AI od Applu jsou v plném proudu

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám