Hlavní obsah

Nizozemsko uložilo Applu pokutu pět milionů eur. Už potřetí

– Amsterodam

Nizozemský antimonopolní úřad potřetí uložil pokutu pět milionů eur (121,2 milionu korun) společnosti Apple, protože neumožnila tvůrcům softwarových aplikací v Nizozemsku používat jiné platební metody pro seznamovací aplikace nabízené v App Store než ty od společnosti Apple. Úřad pro spotřebitele a trhy ACM ukládá firmě týdenní pokuty pět milionů eur od 15. ledna, kdy společnosti vypršela lhůta pro provedení nařízené změny.

Foto: Novinky

Logo společnosti Apple spolu s logem mobilního obchodu App Store

Článek

Apple se k rozhodnutí okamžitě nevyjádřil, na svém blogu ale již dvakrát zveřejnil informace o změnách, na kterých pracuje, aby splnil rozhodnutí nizozemského úřadu. ACM však dnes uvedl, že neobdržel dostatek informací, aby mohl zhodnotit, zda Apple požadavky skutečně plní.

Zrušíme Facebook a Instagram Evropanům, varoval Zuckerberg

Internet a PC

„ACM je zklamán chováním a jednáním Applu,“ uvedl úřad. Poznamenal, že nizozemské soudy potvrdily jeho rozhodnutí, které konstatovalo, že chování firmy porušuje zákon o hospodářské soutěži.

Apple je v mnoha zemích pod tlakem kvůli poplatkům, které si účtuje za nákupy v aplikacích. Americký Senát minulý čtvrtek schválil návrh zákona, který by zakázal Applu a Googlu ze skupiny Alphabet vyžadovat od uživatelů, aby používali jejich platební systémy.

Apple se také odvolal proti rozhodnutí ACM. Tvrdí, že alternativní platební systémy představují pro uživatele bezpečnostní riziko, napsala agentura Reuters.

Apple chce proměnit iPhony v platební terminály

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám