Hlavní obsah

Vzpomínková akce připomíná stávku studentů z roku 1968. Reagovali na sovětskou okupaci

Novinky,

Studenti VŠ v Československu zorganizovali od 18. do 21. listopadu 1968 okupační stávku na podporu „studentského desatera“, v němž po vedení KSČ požadovali zrušení cenzury, svobodu slova a shromažďování, dodržování osobních svobod, svobodu výjezdu za hranice či bádání. Výročí 50 let od události připomíná Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se Studentskou radou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzpomínkovým večerem.

Foto: Národní archiv, Sbírka Rok 1968, sign. 09/2/37/216

Okupační stávka československých studentů v roce 1968

Článek

„Prohlašujeme veřejně, že krédem našich činů je výhradně humánní myšlenka socialismu v Československé socialistické republice. Legální i nelegální nátlak vyvíjený na Československou socialistickou republiku považujeme pouze za dočasný,“ stálo v prohlášení Akčního výboru pražských vysokoškoláků a Svazu vysokoškolského studentstva (SVS) o rozhodnutí vstoupit do okupační stávky na podporu deseti požadavků SVS v listopadu 1968.

„Nesmíříme se nikdy s tolerováním velmocenské politiky vedoucí k rozdělení národů. Lidstvo musí spojovat myšlenka vzájemného respektování, nikoliv psychóza strachu. Budeme-li přesvědčeni, že činy naší vlády a vedení Komunistické strany Československa nesměřují výrazně k uvedeným cílům, vystoupíme znova,“ uváděli dále studenti.

Řada tehdejších vůdců studentského hnutí později aktivně vystupovala proti tehdejšímu komunistickému režimu, někteří působili ve veřejném životě po roce 1989, zmiňuje ÚSTR ve své zprávě. Okupační stávky se účastnil kupříkladu též Jan Palach. Jemu by letos bylo 70 let. [celá zpráva]

Debata pamětníků

Jak Novinky informovala Darja Čablová z Oddělení dalších agend ÚSTR, aktuální vzpomínková akce se koná ve středu 21. listopadu od 17 hodin v prostorách FF UK na pražském náměstí Jana Palacha, konkrétně v místnosti číslo 131.

Foto: archív FF UK

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Program nabídne mimo jiné přednášku historika Jaroslava Pažouta na téma Československé studentské hnutí v 60. letech 20. století či dokument Milana Maryšky Deset bodů zachycující stávku i diskuzi pamětníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám