Hlavní obsah

Silnější než atomová bomba. Před 10 lety explodoval nad Čeljabinskem velký meteorit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exploze asteroidu, který před deseti lety, 15. února 2013, proletěl a vybuchl v okolí ruského Čeljabinsku, uvolnila nejméně třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945. Síla exploze dosáhla 500 kilotun trinitrotoluenu (TNT), v Hirošimě to bylo 15 kilotun TNT.

Palubní kamera natočila průlet čeljabinského meteoritu (15. února 2013)Video: Reuters

 
Článek

Čeljabinský asteroid, jenž vážil při vstupu do atmosféry nad jižním Uralem na 12 tisíc tun a průměr měl 17–20 metrů, byl největším zaznamenaným objektem, který zasáhl Zemi od tzv. tunguské události v červnu 1908. Tehdejší objekt prý měřil až 60 metrů.

Síla exploze v roce 2013 byla ale asi padesátkrát slabší než v případě tunguského meteoritu, která je odhadována na 15 až 20 megatun TNT.

Podle oficiální definice Mezinárodní astronomické unie (IAU) se těleso o průměru větším než jeden metr už označuje za asteroid.

Čeljabinský asteroid padal rychlostí 19 km/s (68 400 km/h), tedy zhruba šedesátkrát rychleji než zvuk.

Při rozpadu ve výšce kolem 30 kilometrů nad zemí zářil meteorit krátkou chvíli dokonce více než Slunce. Těleso se podle následného měření věkem téměř shoduje se stářím Sluneční soustavy: 4,56 miliardy let.

Meteorit nad Ruskem explodoval silou třiceti hirošimských bomb

Evropa

Žádné ztráty na životech

Při pádu asteroidu, který se po vstupu do atmosféry rozpadl na několik částí, z nichž největší dopadla do jezera Čebarkul, se zranilo 1500 lidí.

Většina z nich utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna, která v oblasti kolem milionového Čeljabinsku poničila na 7000 budov, rozbila okna v rozsáhlé oblasti. Úřady odhadly způsobené škody na miliardu rublů (přes 630 milionů korun).

Tým českých astronomů jako první na světě přesně spočítal dráhu a strukturu meteoritu

Událost v oblasti způsobila paniku. Z nebe padaly ohnivé koule, které buď explodovaly ještě ve vzduchu, nebo obrovskou rychlostí dopadaly do obydlených oblastí.

Nezvyklou podívanou navíc provázely silné záblesky světla, hřmění a tlaková vlna, vypadla mobilní síť, praskaly okenní tabulky a otřásaly se celé domy.

Lidé v Čeljabinsku, průmyslovém městě 1500 km východně od Moskvy, se obávali raketového útoku či pádu letadla.

Obyvatelé nejen Čeljabinské, ale třeba i Sverdlovské oblasti uvedli, že byli svědky hořících předmětů na obloze. Zářivá exploze byla podle agentury Reuters vidět až v Magnitogorsku, jenž je cca 250 km daleko od Čeljabinsku.

Stromy podávají svědectví o tunguské události, ničivé explozi v roce 1908

Věda a školy

Velký úspěch se přitom podařil českým odborníkům, kteří jako první na světě přesně spočítali dráhu a strukturu meteoritu.

Výpočet českého týmu pod vedením Pavla Spurného a Jiřího Borovičky z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově uvedl, že pozorovaná dráha meteoritu se sklonem 17 stupňů byla dlouhá 272 kilometrů a že těleso bylo poprvé zachyceno ve výšce 95 km nad zemským povrchem.

O osm sekund později se ve výšce 45 km začal objekt rozpadat, čímž se výrazně zvýšila plocha vystavená atmosféře, tudíž odpařování narostlo a při mohutném výbuchu byl právě na krátkou dobu jasnější než Slunce.

Obranná role atmosféry

Jak vlastně umíme takovéto události předpovídat? A jaká existuje pravděpodobnost, že opět vnikne do atmosféry podobně potenciálně nebezpečné těleso, jehož meteority poté dopadnou na zemský povrch, navíc u obydlených území?

„Četnost srážek tak velkých těles a s tím spojených jevů, jako se stalo před 10 lety u Čeljabinsku, je podle současných studií v řádu několika desítek let. Objevování potenciálně nebezpečných těles podobné či ještě menší velikosti v posledních letech značně pokročilo a po uvedení do provozu speciálních přístrojů jako LSST (Large Synoptic Survey Telescope) či k tomu určených satelitů se dá očekávat v blízké budoucnosti ještě výraznější pokrok v této oblasti,“ okomentoval to pro Novinky astronom Pavel Spurný.

Podle něj nicméně zatím tyto předpovědi pro takto malá tělesa umíme provádět jen tehdy, když jsou již velmi blízko Země – a tudíž jen krátce před vlastní srážkou.

Metrový asteroid proměnil evropské noční nebe v den. Vědci věděli, kdy a kde proletí

Věda a školy

„Obvykle je to pro ta menší, metrová tělesa v řádu hodin. A pořád ještě zřejmě zůstanou ‚slepá‘ místa na obloze, jako tomu bylo v případě Čeljabinsku,“ dodal tento odborník z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR.

Připomněl, že naštěstí nedošlo k žádnému příliš ničivému dopadu.

„Škody byly v podstatě zanedbatelné a jako zázrakem nedošlo k žádným ztrátám na lidských životech. To bylo způsobeno tím, že ten původní asteroid nebyl příliš kompaktním tělesem, a tak nejvíc energie se uvolnilo při mohutném výbuchu relativně vysoko v atmosféře – ve výšce cca 30 km,“ vysvětlil.

Český astronom k vychýlení asteroidu: Metoda funguje, v budoucnu může odvrátit hrozbu

Věda a školy

Díky tomu obrovská uvolněná energie, především ve formě tlakové vlny (je to podobné atomovému výbuchu, kdy nejničivější složka je právě tlaková vlna), byla výrazně zeslabena, než dosáhla zemského povrchu.

„To zeslabení je úměrné čtverci vzdálenosti, a tak pokud by k výbuchu tělesa došlo třeba jen o několik kilometrů níže, tak škody na zemi mohly být devastující,“ upozornil Spurný.

Jelikož se to podle něj stalo velmi blízko více než milionového města, tak by se to – v případě exploze blíže k povrchu Země – určitě neobešlo bez významných ztrát na životech.

„Takto se ale dá říct, že ještě téměř dokonale zafungovala obranná role atmosféry, přičemž velká většina uvolněné energie byla právě atmosférou absorbovaná, než dosáhla povrchu,“ shrnul.

Čeljabinský meteorit, který vyděsil celý svět, je k vidění v Praze

Domácí

Za zmínku ještě stojí, že největší část čeljabinského asteroidu, a to dokonce o váze 570 kilogramů, se podařilo ruské expedici najít v říjnu onoho roku 2013. Vytáhla jej ze dna zmíněného jezera Čebarkul, vzdáleného 80 kilometrů západně od Čeljabinsku.

Z jezera vyzvedli největší kus čeljabinského meteoritu, váží přes půl tuny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám