Hlavní obsah

Před 50 lety vypustil SSSR na oběžnou dráhu tři pilotované lodě Sojuz

– Moskva/Praha

Sovětský kosmický program dostal koncem 60. let minulého století velkou ránu, když prohrál s Američany souboj o dobytí Měsíce, přesto dokázal svět zaujmout. Na podzim 1969 se Sovětům podařilo během tří dnů postupně vypustit do vesmíru tři pilotované lodě. První z nich, Sojuz 6, vynesla raketa z kosmodromu Bajkonur 11. října 1969, následovaly lodě s pořadovými čísly sedm a osm. Dne 13. října 1969 tak už kolem Země kroužilo sedm kosmonautů.

Foto: Profimedia.cz

Start lodě Sojuz 8 ze 13. října 1969

Článek

„Vesmír se opět dozvěděl o novém jedinečném úspěchu sovětské vědy a techniky,“ hlásal dobový filmový týdeník, když divákům v SSSR představil členy posádek.

Zemřel sovětský kosmonaut Alexej Leonov

Věda a školy

Kosmonauti se před letem nejprve – „jak jim velí tradice“, hlásal film – zajeli poklonit zakladateli sovětského státu Vladimíru Iljiči Leninovi do moskevského mauzolea. Teprve pak zamířili na kosmodrom a do lodí.

Každý ze sojuzů čekalo pět dní ve vesmíru, několik desítek hodin přitom strávily koráby v poměrně těsné blízkosti.

Spojení lodí se nezdařilo

V plánu bylo i spojení Sojuzu 7 a Sojuzu 8, to se ale kvůli závadě na přibližovacím zařízení nepodařilo uskutečnit, lodě se dostaly jen na 500 metrů od sebe. Přitom spojení vesmírných lodí s posádkou se Sovětům už dříve povedlo – 16. ledna 1969 se uskutečnilo první spojení lodí s lidskou posádkou v dějinách kosmonautiky, šlo tehdy o plavidla Sojuz 4 a Sojuz 5.

V současnosti už je spojení dvou objektů na oběžné dráze běžná věc.

Od prvního spojení vesmírné lodi s posádkou uplynulo půlstoletí

Historie

Když se vrátíme zpět do října 1969, bez problémů nebyl ani let Sojuzu 6, při kterém se zkoušelo svařování ve vakuu. Experiment se konal uvnitř orbitálního modulu, ze kterého nejprve odsáli atmosféru, málem ale skončil špatně.

Foto: Profimedia.cz

Kosmonauti Georgij Šonin (vlevo) a Valerij Kubasov po návratu z mise Sojuz 6, konkrétně po dosednutí přistávací kabiny

„Magnetické pole Země narušilo zaostřování paprsku, a tak zařízení místo svařování řezalo,“ vyprávěl po letech kosmonaut Valerij Kubasov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám